Nakon višesatnog sastanka s visokim zvaničnicima EU

Komšić nakon Brisela: Dodik se mučio pa prihvatio; želje 'hotela' neispunjene

Front 13.06.22, 09:11h

Komšić nakon Brisela: Dodik se mučio pa prihvatio; želje 'hotela' neispunjene
'U osnovi ne radi se o lošem dokumentu, pogotovo sam zadovoljan činjenicom da se u njemu navodi potreba za implementacijom svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, i načelno su ga prihvatile sve probosanske stranke, tj. one sa sjedištem u Federaciji BiH', izjavio je Komšić

 

 

Sinoć su u Briselu lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine te članovi Predsjedništva BiH nakon višesatnog sastanka s visokim zvaničnicima Europske unije prihvatili sporazum kojim, između ostalog, ponavljaju predanost očuvanju mirne, stabilne, suverene i neovisne funkcionalne BiH, te izražavaju predanost reformama kojima se unapređuju europske integracije BiH.

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je svoje zadovoljstvo postignutim.

 

“U osnovi ne radi se o lošem dokumentu, pogotovo sam zadovoljan činjenicom da se u njemu navodi potreba za implementacijom svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, i načelno su ga prihvatile sve probosanske stranke, tj. one sa sjedištem u Federaciji BiH. Prihvatio ga je na kraju i Dodik, valjda iz straha od sankcija. Istina, Dodik se mnogo mučio, prvo je prihvatio, pa odbio i na kraju prihvatio”, izjavio je Komšić.

 

Podsjeća i to da sporazum nisu prihvatili Branislav Borenović (PDP) i Nenad Nešić (DNS), te dodaje da se Nenad Stevandić bunio.

 

“Što se mene tiče, ako ovakva vrsta dokumenta se može iz EU tumačiti kao napredak i ako će to biti dovoljno, kako bi dobili podršku za kandidatski status, onda nemam ništa protiv. A to što su protiv oni koji dobacuju iz hotelskih soba jer se ne razgovara isključivo o njihovim željama, to je njihov problem”, saopštio je Komšić, osvrnuvši se na potez lidera HDZ-a Dragana Čovića koji je otputovao u Brisel, ali u konačnici odbio da učestvuje na sastanku.

 

Potpun tekst sporazuma na koji su pristali bh. zvaničnici možete pročitati OVDJE.

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI