Donirat će u humanitarne svrhe

Radončić u ponovnom postupku dobio 27.000 KM odštete zbog nezakonitog hapšenja i određivanja pritvora

Hronika 09.06.22, 13:38h

Radončić u ponovnom postupku dobio 27.000 KM odštete zbog nezakonitog hapšenja i određivanja pritvora
Sud BiH ponovno je vodio postupak nakon žalbe tužene Bosne i Hercegovine protiv ranije prvostepene presude od 10.02.2022. godine

 

 

 

U ponovnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, dobio je presudu kojom se tužena Bosna i Hercegovina obavezuje da mu isplati iznos od 27.000 KM na ime naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode i nezakonitog pritvora. 

 

Sud BiH ponovno je vodio postupak nakon žalbe tužene Bosne i Hercegovine protiv ranije prvostepene presude od 10.02.2022. godine. 

 

- Presudom je ponovno utvrđeno da je predsjednik SBB-a pretrpio povredu ugleda, časti i prava ličnosti zbog neosnovanog lišenja slobode u montiranom krivičnom postupku, koji je protiv njega vođen tri godine i okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom u oktobru 2018. godine, te su odbijeni navodi iz žalbe tužene - saopćeno je iz SBB-a.

 

Osim navedenog, tužena Bosna i Hercegovina obavezana je da tužitelju Fahrudinu Radončiću naknadi i troškove postupka u iznosu od 5.344,60 KM.

 

Radončiću su već ranije, u krivičnom postupku koji je okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom, dodijeljeni troškovi u ukupnom iznosu od 24.025,95 KM, koje je donirao u humanitarne svrhe. I finansijska sredstva dobijena ovom presudom, Radončić će, također, humanitarno donirati.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI