FOTO/ Nakon tvrdnji Senada Pećanina

Procurili dokumenti: Izetbegovićev iskaz u Tužilaštvu BiH o Dobrovoljačkoj raskrinkava njegove izmišljotine

Hronika 07.06.22, 10:35h

Procurili dokumenti: Izetbegovićev iskaz u Tužilaštvu BiH o Dobrovoljačkoj raskrinkava njegove izmišljotine
Raport je u posjedu dokumenata, odnosno izjave koju je Izetbegović mlađi dao u Tužilaštvu BiH 2011. godine iz koje je jasna njegova uloga, ali i da on nakon toga uopće nije govorio istinu

 

 

Izjava advokata Senada Pećanina, koji je član advokatskog time Ejupa Ganića – ponovnog optuženika za navodni ratni zločin u Dobrovoljačkoj, o svjedočenju Bakira Izetbegovića o ovom događaju zaintrigirala je cjelokupnu javnost.

 

Naime, Pećanin je, gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, kazao da je pregledao predmet koji vodi Tužilaštvo BiH u ovom slučaju, te da je zapazio izjavu svjedoka Bakira Izetbegovića koja se nije poklapala sa njegovim izjavama datim u medijima, a na okolnosti tadašnje otmice njegovog oca Alije Izetbegovića od pripadnika JNA, dešavanjima u Dobrovoljačkoj, te o tome kako je talačka kriza riješena.

 

Raport je u posjedu dokumenata, odnosno izjave koju je Izetbegović mlađi dao u Tužilaštvu BiH 2011. godine iz koje je jasna njegova uloga, ali i da on nakon toga uopće nije govorio istinu.

 

No, krenimo redom.

 

Šta je Bakir Izetbegović uopće govorio u medijima?


Godine 2014. Izetbegović je na tadašnjoj TV1 ‘otkrio’ dramatične trenutke i akcije koje je vodio.

 

Opisujući događaje od 2. maja, Izetbegović je kazao kako je tog dana svjedočio događaju kada je sa Doma JNA ispaljen metak koji je ispred njega pogodio stariju ženu.

 

“Prevukli smo je prema robnoj kući ‘Svjetlost’ i onda smo otišli do dvorišta jedne kafane. Počela je pucnjava, ušli smo u noć. Sjedio sam za stolom sa Mustafom Pamukom i on mi je govorio da nigdje ne idem, da mogu poginuti. Meci su gađali tamo pored hotela ‘Bosna’, naši momci su istrčali naoružani sa osama da zaustave taj napad. Poslije će tu biti nekih zapaljenih transportera i poslije će šačica tih sarajevskih mangupa uspjeti natjerati specijalce iz Niša u neke podrume Energoinvesta. Ja sam se ipak odlučio na to i otišao sam. Ostali više nisu mogli izaći i ostali su tu u toj kafani cijelu noć. A onda navečer me presjekla ta vijest. Odjednom sam ugledao svoga oca na TV-u koji je smirenim tonom kazao da je kidnapovan”, ispričao je Izetbegović.

 

Opisao je i da je te večeri bila velika nervoza u Predsjedništvu te da tu noć nije donesena bilo kakva odluka.

 

“Od ranog jutra sam ponovo bio u Predsjedništvu i nisam bio zadovoljan stavom i pregovaračkim odnosom Predsjedništva. Oni su tražili ni manje ni više, nego da Alija Izetbegović bude pušten, da sjedne za svoj predsjednički sto, da se time potvrdi suverenitet BiH, a onda će biti pušten Kukanjac. Poslije će mi biti nešto jasnije, mislim da je tu Fikret Abdić, pa i Alija Delimustafić, utjecao na jedan takav rigidan stav i na jednu visoku pregovaračku poziciju koja je mogla koštati glave moga oca i moju sestru. Počeo sam upadati na sjednice Predsjedništva, jer su se one permanentno održavale, te da tražim da se mijenja ta pregovaračka pozicija”, ustvrdio je Izetbegović.

 

Naveo je kako mu se tada pružila prilika, jer je neko dotrčao i kazao da na telefonskoj vezi “imamo Lukavicu”. Onda je ispričao detalj koji ‘nikad nije htio ispričati’.

 

“Pretrčao sam na drugu stranu zgrade Predsjedništva i uspio kontaktirati oficira, mislim da je to bio Gagović, i moga oca. I ja sam dogovorio razmjenu, mimo Predsjedništva. Ovo nisam nikada do sada htio pričati”, rekao je Izetbegović.

 

Naveo je i da je “laički postavljao uvjete”, te da vjerovatno “postoje snimci svega toga, pa se sve da provjeriti”. Ustvrdio je i to kako je Ejup Ganić sutradan kazao Aliji Izetbegoviću: “Vidiš, Alija, Bakir je izgleda imao bolju procjenu”.

 

Kao vrsni vojni strateg, govorio je o 3. maju u Dobrovoljačkoj, ustvrdivši da je JNA tu napravila veliku grešku.

 

“Nakon što su bombardovali grad svu noć, kidnapovali predsjednika države, a onda su krenuli naoružani do zuba u onoj koloni da napuste Sarajevo. Mislim da je to bila teška greška i da su krivi za ono što se nakon toga desilo. To je jednostavno bilo neprovodivo na takav način”, rekao je Izetbegović.

 

Demantirali su ga ključni ljudi


Ovu Izetbegovićevu verziju događaja demantirale su i ključne osobe tog doba – general Hasan Efendić, prvi komandant Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine te sam Ejup Ganić.

 

“Tog 3. maja došao sam u Predsjedništvo da dogovorimo početak razmjene naše delegacije. Na vratima, kada sam ulazio u zgradu, sreo sam Bakira Izetbegovića, koji mi je rekao: ‘Spašavajte mi oca’. Ja sam rekao - to nam je glavni zadatak. Eto, toliko on ima veze sa razmjenom predsjednika Izetbegovića”, ispričao je Efendić.

 

“Prvi put čujem takvu tvrdnju. Iznenadila me ova izjava Bakira Izetbegovića. Bakir Izetbegović nije bio u toku s onim što se dešavalo, jer je on tada bio privatno lice i nije bio dio tima. U toku večernjih sati mi smo se pobrinuli da Fikret Abdić i neki njegovi saradnici dobiju dodatnu pratnju da bismo eliminirali sve što 'miriše' na državni udar. Osim toga, s UN-om smo dogovorili da pregovaramo ujutro 3. maja”, rekao je Ganić.

 

O tvrdnjama da je upadao na sjednice i pravio pregovaračke planove:

 

“Bakir Izetbegović opet nije bio u toku. Ja sam rano ujutro otišao u zgradu UN-a na pregovore s JNA i dogovorio razmjenu “jedan za jednog”, Kukanjac – Izetbegović. Po povratku sam zakazao hitnu sjednicu Predsjedništva i dao detaljna uputstva šta svako treba raditi u procesu dogovorene razmjene. Tada se, valjda, pojavljuje Bakir Izetbegović, ne znajući da je pregovarački proces okončan. Tačno je da je Abdić, iz samo njemu poznatih razloga, kritizirao moj prijedlog u smislu da sam popustio, odnosno da sam trebao ‘tražiti više'”.

 

Komentirao je i to da je navodno pohvalio Bakirovu ‘procjenu’.

 

“Otkud ovo, “Vidiš, Alija, Bakir je, izgleda, imao bolju procjenu”? Naravno, ja to nisam rekao. Zašto bih to rekao? Kojim povodom?”

 

A dokumenti do kraja raskivaju njegove izmišljotine


Tri godine prije nego je očito izmislio priču o svojoj navodnoj herojskoj ulozi u cijelom događaju, Izetbegović je davao izjavu u Tužilaštvu BiH, koje je i tada istraživalo Ganića i druge zbog navodnog ratnog zločina.

 

Verzija koju je tu ispričao očito se ne poklapa s onom romantiziranom koju je kasnije prepičavao u medijima.

 

Dakle, prema dokumentima koje je Raport dobio, Izetbegović je izjavu dao 8. aprila 2011. godine i to međunarodnom tužitelju Judeu Romanu te istražitelju Alfredu Strippoliju.

 


Kako je teklo ispitivanje, možete pročitati na Raportu.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI