Rok za podmirenje duga do kraja juna 2022.

Zdravko Mamić rasprodaje luksuzne nekretnine po Zagrebu da pare vrati vlasniku kladionica iz BiH

Biznis Klub 06.06.22, 10:25h

Zdravko Mamić rasprodaje luksuzne nekretnine po Zagrebu da pare vrati vlasniku kladionica iz BiH
Riječ je o atraktivnoj nekretnini na Tuškancu, porodičnoj kući Mamićevih koja se sastoji od, kako stoji u zemljišnim knjigama, zgrade, garaže i dvorišta te se prostire na 1489 kvadratnih metara. Isti upis proveden je i nad elitnim stanom na Cvjetnom trgu, na drugom spratu zgrade

 

 

 
Zdravko Mamić rasprodaje milione vrijedne nekretnine u Zagrebu kako bi vratio dug vlasniku kladionica Premijer BiH.

 

Kako piše Jutarnji list, Renato Korać, vlasnik lanca kladionica u BiH, koji je Mamiću posudio 44,5 miliona kuna kojima je podmirio dug državi, upisao se kao fiducijarni vlasnik Mamićeve vile na Tuškancu i luksuznog stana na Cvjetnom trgu.

 

Riječ o uvjetnom vlasništvu na temelju sporazuma o posudbi šest miliona eura, a Korać navodno nije zainteresiran za preuzimanje nekretnina.

 

Krešo Vukoja, direktor u Koraćevim tvrtkama, kaže da je rok za podmirenje duga do kraja juna 2022.

 

“Gospodin Korać nije zainteresiran za preuzimanje tih nekretnina, nego je upisan dok se ne podmiri potraživanje. Rok ćemo najvjerovatnije produžiti jer nekretnine još nisu prodane, naime Mamić traži kupce. Novi rok bit će do Nove godine”, otkriva Vukoja, dodajući da su se poduzetnik Korać i Mamić upoznali tek otkad on boravi u Bosni i Hercegovini te da se to dogodilo nakon jedne “crkvene mise”.

 

Direktor Vukoja dodaje da samo kuća na Tuškancu, prema nekim procjenama, vrijedi više od duga, odnosno oko osam miliona eura, ali da opet u konačnici sve vrijedi onoliko koliko je neko za to spreman platiti.

 

U zemljišnim knjigama vidljiv je takozvani uvjetni upis vlasništva na ime Koraća, koji se temelji na sporazumu radi osiguranja novčane tražbine, odnosno prijenosu vlasništva zbog osiguranja tražbine u iznosu od šest miliona eura. Riječ je o atraktivnoj nekretnini na Tuškancu, porodičnoj kući Mamićevih koja se sastoji od, kako stoji u zemljišnim knjigama, zgrade, garaže i dvorišta te se prostire na 1489 kvadratnih metara. Isti upis proveden je i nad elitnim stanom na Cvjetnom trgu, na drugom spratu zgrade.

 

Stan se, kako je navedeno u zemljišnim knjigama, sastoji od pet prostorija, i to hodnika, kupaonice, kuhinje, dnevnog boravka i sobe te terase i uređene zelene površine. Uz to idu dva garažna mjesta.

 

Podsjetimo, Mamiću se na teret stavljala šteta od 52 miliona kuna. Država mu je 7,5 miliona kuna bila oduzela na teret jamstva koje je Mamić svojedobno uplatio za ukidanje istražnog zatvora, da bi mu ga USKOK, nakon što mu je jamstvo vraćeno, također blokirao.

 

Mamiću je do podmirenja duga od 52 miliona kuna nedostajalo još 44,5 miliona. Da dug nije bio podmiren, država bi ubrzo počela provoditi ovrhe nad njegovom blokiranom imovinom, nekretninama i jahtom. Međutim, 21. jula Mamićeva supruga Marina je na račun države uplatila preostalih 44,5 miliona kuna te tako podmirila dug.


Poseban upitnik stajao je nad porijeklom novca kojim je Mamić vratio dug. Govorilo se o tome da je dignuo kredit, ali je Mamiću novac posudio Korać.

 

Isto tako, Mamićeva supruga, kad je uplaćivala toliki iznos, morala je predočiti njegov izvor te je na osnovi te informacije hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca provjeravao njegovo porijeklo kako bi se otklonile sumnje da je Korać poslužio samo kao paravan za uplatu.

 

Provjere koje je Hrvatska zatražila od BiH pokazale su da je Korać doista bio u posjedu tolike svote gotovog novca (oko 6 miliona eura) te da ga je dao Mamiću.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI