foto/ ljepša strana bih

U ovo doba godine Ramsko jezero zaista izgleda kao iz bajke, šteta što turistima ne nudi i nešto više...

Nedjeljni magazin 04.06.22, 15:02h

Šteta što općinski čelnici nemaju dovoljno sluha za turistički potencijal ovoga kraja pa posjeta turista uglavnom završava na vlastitom entuzijazmu. Jer osim historijskih znamenitosti i ljepota koje je sama priroda "uredila", Ramsko jezero nudi premalo bilo kakvih drugih sadržaja. Kao da još uvijek nisu navikli na turiste u svom kraju...

 

 

 

Foto: Ismar Duraković


U ovo doba godine, tačnije u periodu kada se jezero ne ispušta zbog HE Rama, Ramsko jezero zaista izgleda kao iz bajke. Za razliku od gomile blata koja dominira kada se jezero ispusti, krajem maja prizori su posve drugačiji - spoj čiste plave vode, hercegovačkog sunca i zelenila prirode opravdano Ramsko jezero svrstava među najljepša jezera ne samo u BiH i regionu, već i u Evropi.


Ako niste bili, pogledajte našu fotogaleriju i uvjerite se sami...


Ramsko jezero je vještačko akumulacijsko jezero na rijeci Rami, u Prozor-Rami, na sjeveru Hercegovine. Stvoreno je 1968. godine, kada je na njemu izgrađena hidroakumulacija. Njegova najveća dužina iznosi 12 kilometara, površina oko 1500 ha, najveća dubina oko 95 metara.


Nalazi se u gornjeramskoj kotlini, na oko 70 km sjeverno od Mostara i 110 km zapadno od Sarajeva. Po jezeru se pruža i poluotok Šćit, a na njemu Franjevački samostan. U samostanskom dvorištu postavljene su izuzetno vrijedne umjetničke skulpture: Ramski križ i Spomen obilježje ramskim žrtvama akademskog kipara Mile Blaževića, te Posljednja večera Diva Grabovčeva i Gospina vrata akademskog kipara Kuzme Kovačića.


Zahvaljujući Samostanu, Kući mira i Etnografskom muzeju, kao i prekrasnom krajoliku obrubljenim Ramskim jezerom, Šćit je postao kulturno-povijesno i duhovno središte toga kraja i sve je češća destinacija za posjetu turista.


Međutim, šteta što općinski čelnici nemaju dovoljno sluha za turistički potencijal ovoga kraja pa posjeta turista uglavnom završava na vlastitom entuzijazmu. Jer osim navedenih znamenitosti i ljepota koje je sama priroda "uredila", Ramsko jezero nudi premalo bilo kakvih drugih sadržaja. Kao da još uvijek nisu navikli na turiste u svom kraju...


(DEPO PORTAL/ad)       

BLIN
KOMENTARI