Učestvuju predstavnici više od 30 zemalja

Muzička konferencija Beyond Europe Sarajevo 2022 od 2. do 4. juna

Kultura 03.06.22, 10:49h

Muzička konferencija Beyond Europe Sarajevo 2022 od 2. do 4. juna
Bit će predstavljeni aktuelni projekti muzičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. U programu će gostovati i muzičari iz Slovenije, Turske, Španije, Irana i Kube, a bit će organizirani paneli, razgovori, uključujući i filmsku projekciju

 

 

 

Europe Jazz Network (EJN) i Jazz Fest Sarajevo od 2. do 4. juna u Sarajevu organiziraju muzičku konferenciju Beyond Europe Sarajevo 2022, projekt koji se realizira u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta KS.

 

Konferencija će okupiti muzičke profesionalce članove mreže Europe Jazz Network, kao i druge promotore, agente, producente, muzičare i muzičke novinare iz zemalja regije. Na konferenciji će učestvovati predstavnici više od 30 zemalja.

 

Iako se region Balkana nalazi u samom srcu Evrope, neke zemlje su i dalje van granica Evropske unije. Beyond Europe 2022 ima za cilj ojačati saradnju i razmjenu između muzičara unutar balkanske regije s ostatkom Evrope.

 

Sinoć su u Narodnom pozorištu nastupili bh. pijanist Adis Sirbubalo i Trio Damira Imamovića, a prije koncerata dobrodošlicu gostima zaželio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji je tom prilikom istakao razloge zbog kojih je Vlada KS podržala ovaj događaj.

 

- Nekad je u regionu postojala jaka muzička scena, kako u komercijalnoj, tako i u nezavisnoj muzici koja je povezivala ljude. Ono što moramo uraditi je da ponovo stvorimo osjećaj da pripadamo jedni drugima, ali u Evropskoj uniji. Jako je važno da ojačamo muzičku scenu, kulturu uopće, da promovišemo nezavisnu kulturu. Siguran sam da ćete uživati u Sarajevu i u nastupima bosanskohercegovačkih i muzičara iz regije. Provedite ih širom svijeta, dobro ih platite i onda se vratite po još - rekao je premijer Forto.

 

Beyond Europe Sarajevo 2022 će biti prilika za uspostavljanje kontakata i povezivanje domaćih muzičara sa organizatorima koncerata – predstavnicima festivala, koncertnih dvorana, klubova, iz Evrope i svijeta.

 

Bit će predstavljeni aktuelni projekti muzičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. U programu će gostovati i muzičari iz Slovenije, Turske, Španije, Irana i Kube, a bit će organizirani paneli, razgovori, uključujući i filmsku projekciju.

 

Osim toga, međunarodni gosti imat će priliku da se upoznaju sa kulturom i turističkom ponudom Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te da se iz Sarajeva pošalje lijepa slika u svijet.

 

Muzičku konferenciju Beyond Europe Sarajevo 2022 sufinansira EU program Creative Europe u okviru podrške mreži EJN, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI