Tradicionalna manifestacija

Počinju 'Dani Zagreba u Sarajevu': Ulaz ne sve programe besplatan, osim za stand up nastup Peđe Bajovića

Kultura 30.05.22, 14:23h

Počinju 'Dani Zagreba u Sarajevu': Ulaz ne sve programe besplatan, osim za stand up nastup Peđe Bajovića
Manifestacija će biti svečano otvorena večeras u 19:00 sati u galeriji BKC-a izložbom „Moj svijet slika“ autora Borne Šercara, akademskog muzičara i slikara. Nakon toga će u 21:00 sat, u istom prostoru nastupiti Ante Gelo band, uz soliste Ivu Ajduković i Alena Đurasa

 

 

 

Danas je u JU Bosanski kulturni centar KS održana press konferencija na kojoj je predstavljen program manifestacije Dani Zagreba u Sarajevu koja će trajati od ponedjeljka 30.05. do petka 03.06. 2022. godine. 

 

Na press konferenciji su se predstavnicima medija obratili: Ismet Efendić – predsjednik Udruge za promicanje kulture i umjetnosti „Ja BiH“, Jasmin Duraković – direktor JU BKC KS, Ivica Propadalo, glazbenik, art direktor Udruge za promicanje kulture i umjetnosti „Ja BiH“, Vlatka Kolarović - urednica III programa HRT-a, Borna Šercar – glazbenik i slikar i Iva Cikojević, asistentica produkcije - Udruga za promicanje kulture i umjetnosti „Ja BiH“.

 

Manifestacija će biti svečano otvorena večeras u 19:00 sati u galeriji BKC-a izložbom „Moj svijet slika“ autora Borne Šercara, akademskog muzičara i slikara. Nakon toga će u 21:00 sat, u istom prostoru nastupiti Ante Gelo band, uz soliste Ivu Ajduković i Alena Đurasa.

 

Ulaz ne sve programe manifestacije je besplatan, osim za stand up nastup Peđe Bajovića. Za taj program koji će biti u 01.06. u 21 sat, ulaznice se mogu kupiti preko sistema Kupikartu.ba u BKC-u, ili rezervisati putem telefona 063 - 505- 000.

 

dani-zagreba-u-sa-2022-1

 

Iva Cikojević, asistentica produkcije iz Udruge za promicanje kulture i umjetnosti „Ja BiH“, uputila je tople riječi dobrodošlice:

 

Dragi naši prijatelji,

 

evo Zagreba Sarajevu na ovaj umjetničko-prijateljski način koji već više od deset godina traje na našem Ja bih...festivalu u ovom formatu. Ne kažemo da se i ostala međudržavna i međugradska suradnja ne događa, ali ljepote prijateljstva i iskrenosti u oba grada nikad previše. Netko je u medijima rekao: „Zagreb postaje ljepši kada mu dođe Sarajevo“, a mi za obrnuto parafraziramo: „Sarajevo voli da mu Zagreb dođe“, te kako pjesma veli:

 

 „Gradovi su kao ljudi, mogu imat' svoje ćudi, mogu imat' svoje mane isto, tako dobre strane.“

 


E sad bismo stali, samo nam trebaju dobre strane, što više. Nadamo se da ćemo svojim dolaskom, s našim programom prijateljstva, nakon dvije godine izbivanja zbog pandemije COVID 19, koja još tinja, te ranjenog Zagreba od posljednjih potresa, donijeti trenutke i sate raspoloženja te međusobnog poštivanja. Da ćemo bar na trenutke rastjerati svakodnevne brige, a one se posljednjih godina neplanirano gomilaju. 

 

Naš program počinje u Bosanskom kulturnom centru KS svečanom izložbom Moj svijet slika svestranog umjetnika Borne Šercara (iz umjetničke porodice i ova njegova izložba je i hommage njegovu ocu, velikom hrvatskom slikaru Hrvoju Šercaru), slijedi koncert Ante Gele i njegova benda uz dvoje solista; Ivu Ajduković i Alena Đurasa. Već naredne večeri počinjemo s filmskim programom u Kinu Meeting Point, a taj smo pripremili uz jednog od najpoznatijih filmskih kritičara i povjesničara, Danielom Rafaelićem, koji je ujedno i naš književni gost s promocijom nove knjige Fantom Durmitora. 

 

Mali presjek hrvatskih filmskih ostvarenja započinjemo nagrađivanim filmom Zbornica Sonje Tarokić, potom slijedi dugometražni igrani njemački film Fantom Durmitora koji je većim dijelom sniman upravo u Sarajevu 1933. godine, iz Hrvatskog državnog arhiva nam stiže remek-djelo hrvatske kinematografije H 8 Nikole Tahnofera, koji je digitaliziran 2020. godine. Ovogodišnje izdanje Festivala završavamo u vedrom tonu; uz dvije epizode TV-serijala Dnevnik velikog Perice Vinka Brešana, i urnebesnom stand up-komedijom Najbolji' sat i kusur drugog najsmješnjijeg čovjeka na svijetu, Peđe Bajovića.

 

Dragi naši prijatelji, u danima pred vama izaberite neko od događanja, uputite se u svijet filma, likovne umjetnosti, koncerata, književnih večeri, tako nas raduju vaši dolasci, a vjerujte - bit će vam za jedan novi doživljaj bolje i pozitivnije.

 

Kako se u pjesmi veli: „Svugdje ljudi isto žele, da se vole i vesele, da se mogu zabaviti, da su zdravi, da su siti.“

 

Čekamo vas, dobro nam došli! 

 

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI