Borba za moć u Kini

Cure brutalne snimke iz logora, u partiji kolaju tračevi... Hoće li se uskoro dogoditi ono što je nedavno bilo nezamislivo?

Front 30.05.22, 09:35h

Cure brutalne snimke iz logora, u partiji kolaju tračevi... Hoće li se uskoro dogoditi ono što je nedavno bilo nezamislivo?
Promatrači Kine sada analiziraju svaki trag dok traže potvrdu onoga što je prije samo šest mjeseci bilo nezamislivo: mogući pad ‘Big Daddy Xija‘

 

 

Kult Xija Jinpinga počinje polako blijediti, piše Sunday Times.

 

Neodrživa strategija nulte tolerancije na covid-19 i nastavno na to, posrnula kineska ekonomija, učinili su da se njegova pozicija više ne čini neprikosnovenom. Pojavljuju se i glasine o njegovom narušenom zdravlju. Promatrači Kine sada analiziraju svaki trag dok traže potvrdu onoga što je prije samo šest mjeseci bilo nezamislivo: mogući pad “Big Daddy Xia“.

 

Nezadovoljstvo u Kini raste već neko vrijeme. Prošlotjedno objavljivanje "policijskih dosjea iz Xinjianga", koje je javnosti predstavio njemački znanstvenik i aktivist Adrian Zenz, stvorile su novi skandal. Datoteke, proslijeđene Zenzu nakon što su ove godine navodno hakirane s policijskih računala, potvrđuju nečovječnost "centra za preodgoj" u kojima je zatvoreno do 1,5 milijuna Ujgura. Na njima se mogu vidjeti zastrašujuće snimke zatočenika i brutalni videozapisi u kojima čuvari pucaju na one koji iz logora pokušaju pobjeći. Ti dosjei također sadrže govore lokalnih dužnosnika koji otvoreno povezuju čelnika Kine s takvom politikom masovnog zatvaranja.

 

Valja naglasiti kako je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do niza vrlo neobičnih curenja informacija iz najviših kineskih političkih krugova i svima im je bilo zajedničko što se doimaju kao da su osmišljeni da istaknu izravnu odgovornost Xi Jinpinga za najgore slučajeve zlouporabe vlasti u zemlji.

 

Raskol u Partiji

 

Sunday Times ističe kako je sve primjetniji i raskol u samom vodstvu Partije. Prošlog tjedna državni mediji prikazali su predsjednika Xija kako pozdravlja "heroje" javne sigurnosti , time hvaleći egzekutore njegovih beskrajnih covid karantena. Istovremeno, Xijev premijer Li Keqiang, koji je obećao da će se povući sljedećeg proljeća, govorio je o strašnim ekonomskim troškovima politike svog šefa i uložio malo truda u to da obrani takve politike.

 

- Rast kineskog gospodarstva se zaustavio i stvari će se vjerojatno pogoršati - rekao je tisućama dužnosnika putem videosnimke.

 

Ta izjava izazvala je glasine kako će Xi biti protjeran i zamijenjen Lijem za svega nekoliko dana. Pojavile su se i informacije prema kojima je kineskom predsjedniku dijagnosticirana aneurizma mozga, a on odbija operaciju. Šapuće se i kako je Xijevo smanjene broja javnih nastupa znak slabljenja moći. Međutim, Xi se ovoga tjedna ipak pojavio u javnosti kako bi putem video poziva razgovarao sa šeficom Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Michelle Bachelet, tijekom njenog (od vlasti strogo kontroliranog) posjeta Xinjiangu, koji je završio predstavljanjem sretnih i nasmiješenih Ujgura.

 

Kineska komunistička partija izrazito je zatvorena organizacija, iz koje informacije rijetko cure, pa su takve grozničave spekulacije obično znak tinjajućih pritužbi na rad čelnika ili znak neslaganja.

 

Plasiranje glasina preko dijaspore

 

Te još neprovjerene i pomalo sumnjive tvrdnje uglavnom su se plasirale preko kineskih medija u inozemstvu. Povijesno gledano, napominje Sunday Times, riječ je o provjerenoj ruti za širenje političkih intriga i tračeva - nezadovoljni dužnosnici guraju glasine preko kineske dijaspore, gdje se one umnožavaju i potom vraćaju u Kinu, stvarajući neizvjesnost i daljnje glasine. Xi bi to najbolje trebao znati, budući da se borba za moć prije desetak godina između njega i Boa Xilaija, bivšeg stranačkog šefa Chongqinga, u velikoj mjeri odigrala upravo na takav način.

 

Uoči Xijeva imenovanja 2012. tim putem su se protiv Boa, njegove obitelji i suradnika plasirale optužbe za korupciju, špijunažu, pa čak i optužbe da su planirali ubojstva. Glasine su se i tada prvo pojavile u prekomorskim kineskim medijima, uglavnom u Hong Kong (koji je tada bio relativno autonoman) i Tajvanu.

 

Nezadovoljstvo je sada izbilo na površinu ponajviše zbog Xijeve strategije nulte tolerancije na covid. Eliminacija virusa za njega je postala opsesija, osmišljena kako bi demonstrirala navodnu superiornost Kine nad nesretnim Zapadom. Naložio je udvostručenje napora da se porazi virus. Bez obzira na cijenu.

 

Nulta tolerancija na covid

 

Dvomjesečna blokada u Šangaju u cijelom svijetu se smatra katastrofom, loše organiziranom operacijom koja guši gospodarsku aktivnost u najvećem kineskom gradu. Fotografije i snimke njegove nerijetko brutalne provedbe naširoko su se dijelile na društvenim mrežama. Peking se također suočio sa sve strožim ograničenjima, a prošlog su se tjedna internetom proširile i slike prosvjeda protiv ograničenja na Pekinškom sveučilištu.

 

Dvadeset i šest kineskih gradova, koji uključuju 208 milijuna ljudi, prošli su tjedan uveli potpune ili djelomične blokade.

 

Kako gore stoji, premijer Li upozorio je da će kinesko gospodarstvo teško zabilježiti rast u ovome tromjesečju. Rekao je da je gospodarstvo "u određenom stupnju u gorem stanju" nego što je bilo na početku pandemije početkom 2020., a mnoga istraživanja ukazuju na to da stroge covid mjere potkopavaju povjerenje stranih investitora u Kinu. Li je nominalno zadužen za gospodarstvo, ali se držao po strani veći dio Xijeve vladavine. Sada on omekšava mnoge Xijeve politike, ublažavajući ograničenja za tehnološke tvrtke i druge nominalno privatne tvrtke koje je Xi nametnuo.


Kineski premijer Li Keqiang sve je kritičniji prema svome predsjedniku


Kina je ovog mjeseca cenzurirala primjedbe generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije, koje obično podržava, a u kojima se sugerira da nulta tolerancija na covid više nije moguća. Domaći izvori pozivaju Kinu da umjesto nulte tolerancije popravi svoju nisku stopu cijepljenja.

 

No covid-19 i gospodarstvo nisu jedine Xijeve glavobolje. Primjetni su i znakovi nelagode zbog njegovog savezništva s Rusijom. Gao Yusheng, bivši kineski veleposlanik u Ukrajini, već je doveo u pitanje vrijednost Moskve kao partnera, a nekolicina kineskih akademika sugerirali su kako je rat naštetio Kini. Većina tih poruka ubrzo je izbrisana s interneta, a prošli tjedan kineski i ruski strateški bombarderi održali su zajedničku vježbu u blizini Japana, i to dok je američki predsjednik Joe Biden bio u posjetu Tokiju.

 

Teško ljeto za predsjednika

 

Xijeve kampanje protiv korupcije, koje su uglavnom bile usmjerene na njegove suparnike, stvorile su mnogo nezadovoljnih političkih dužnosnika koji bi rado vidjeli da mu se na jesen uskrati još jedan petogodišnji mandat.

 

Xi je opisan kao najmoćniji kineski vođa još od Maoa, ali je također duboko nesiguran. Ovog mjeseca stranka je izdala smjernice koje izričito zabranjuju umirovljenim dužnosnicima da ogovaraju prije kongresa. Prema novim smjernicama oni ne smiju “raspravljati o politikama i odlukama na neodgovoran način”, i trebaju se “odlučno oduprijeti i suprotstaviti svim vrstama pogrešnog razmišljanja”. Ništa ne može jasnije ukazivati ​​na to da je pred nama ljeto glasina, skandala i mogućih političkih promjena u Kini, zaključuje Sunday Times.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI