Šefica bh. diplomatije u intervjuu za italijanski 'Corriere della Sera'

Turković: Otcjepljenje RS je već počelo! Rusija nam prijeti, Evropa treba prihvatiti našu kandidaturu

Front 29.05.22, 16:30h

Turković: Otcjepljenje RS je već počelo! Rusija nam prijeti, Evropa treba prihvatiti našu kandidaturu
'I Rusija daje iste signale o našem ulasku u Evropsku uniju, jasno je da žele da dominiraju ovim dijelom svijeta. Oni znaju da će, ako kontrolišu Bosnu i Hercegovinu, kontrolirati cijeli Balkan', rekla je Turković

 

 

U Bosni i Hercegovini je secesija već počela, Evropska unija ima jednostavnu i jeftinu metodu da osigura da Balkan ne dođe pod ruski utjecaj: zvanično prihvatite našu kandidaturu za Evropsku uniju. Nema više vremena. 

 

Ovo je istakla Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u intervjuu za italijanski Corriere della Sera, u kojem je, kako su ocijenili, prešla pravo na stvar.

 

- Veoma smo zabrinuti, Moskva želi da bude velika kao nekada, sigurno se neće zaustaviti i nastaviti, ne samo u Moldaviji i Pridnjestrovlju već i u našem regionu - dodala je Turković.


Na pitanje može li rat u Ukrajini potaknuti Beograd da djeluje zajedno s Moskvom na Balkanu, odgovorila je da Srbija mora da odluči s kim će ostati, da li u EU ili u Moskvi.

 

- Žele da postanu dio Evropske unije, ali u isto vrijeme održavaju čvrste veze s Rusijom. Tako da ne znamo tačno kako će se oni ponašati u budućnosti, ali mislim da je vrijeme da odlučimo kuda želimo da Zapadni Balkan ide. A to ovisi koliko od balkanskih zemalja toliko i od Evropske unije. Geografski pripadamo Evropi, ali ako Brisel ne preduzme korake u tom pravcu, taj prostor bi mogao popuniti neko drugi - odgovorila je Turković.

 

Postoji li opasnost od secesije u Bosni i Hercegovini? Milorad Dodik, član Predsjednštva BIH iz RS-a, vrši pritisak na to da RS stvori vojsku, policiju i poresku upravu nezavisnu od centralne vlasti.

 

- Rekla bih da je to više od rizika, otcjepljenje je već počelo, donijele su se odluke Republike Srpske koje idu u tom pravcu i koje će stupiti na snagu za godinu dana. Dakle, ako Milorad Dodik pobijedi na izborima u oktobru, on će sigurno aktivirati svoj plan za Republiku Srpsku - upozorila je Turković.

 

BiH teži pridruživanju Evropskoj uniji, ali još uvijek nije zvanično kandidat. Kada će se to dogoditi?

 

- BiH mora što prije postati zemlja kandidat, to bi bio snažan signal za bosanske Srbe u RS, na izborima bi neopredijeljeni mogli odlučiti da glasaju za one koji su za EU, a ne za one koji su za Rusiju - kazala je Turković.

 

Ukrajina bi mogla imati ubrzani put ka članstvu u EU dok vi već dugo čekate.

 

- Mislim da obje zemlje moraju biti kandidati, i mi smo imali svoj udio u borbi, krvoproliću i odbrani evropskih vrijednosti prije trideset godina. Branili smo multikulturalnost i vjerske slobode u našoj zemlji. Kao što znate, više od 100.000 ljudi je ubijeno, deseci hiljada žena su silovane. Nažalost, sve se to sada dešava u Ukrajini koja traži ulazak u EU i zaista ne vidim zašto bi to trebalo odbijati. Jasno je da će tada postojati cijeli put, s preduvjetima o kojima će se morati odlučiti, ali ne vidim baš zašto ne dati status kandidata - istakla je Turković.

 

BiH također razmišlja o ulasku u NATO, ali je Moskva već rekla da bi to smatrala neprijateljskim činom. Da li se osjećate ugroženo?

 

- I Rusija daje iste signale o našem ulasku u Evropsku uniju, jasno je da žele da dominiraju ovim dijelom svijeta. Oni znaju da će, ako kontrolišu Bosnu i Hercegovinu, kontrolirati cijeli Balkan - odgovorila je ministrica vanjskih poslova BiH.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI