FOTO/ Usijale se društvene mreže

Mural Jovanu Divjaku na Grbavici pokrenuo lavinu kometara: Na koga vama liči?

Kultura 29.05.22, 16:08h

Mural Jovanu Divjaku na Grbavici pokrenuo lavinu kometara: Na koga vama liči?
Svakako da osoba ovakve biografije i koja je bila ovoliko spremna pomoći svima, zaslužuje mural u Sarajevu, gradu kojeg je čika Jovo toliko volio.

 

 


Na Dječijoj kući, nekadašnjem Domu pionira 'Boško Buha', u sarajevskom naselju Grbavica osvanuo je mural posvećen Jovanu Divjaku, čika Jovi, kako su ga Sarajlije zvale, piše Oslobodjenje.ba.

 

Divjak je rođen u Beogradu. Završio je Vojnu akademiju bivše JNA, a kasnije i Štabnu vojnu akademiju u Francuskoj. Međutim, iako rođeni Beograđanin, čika Jovo je na početku agresije na BiH jasno prepoznao kakvo zlo priprema i provodi bivša JNA i priključio se odbrani Sarajeva i cijele BiH. Kraj rata je dočekao kao brigadni general Armije RBiH.

 

Nakon rata pokreće fondaciju Obrazovanje gradi BiH. Zahvaljujući stipendijama koje je dijelila ova organizacija, na stotine djece je steklo obrazovanje. On sam je cijelog sebe posvetio ovoj filantropskoj fondaciji, postavši njenim simbolom.

 

mural-jovan-divjak

 

Svakako da osoba ovakve biografije i koja je bila ovoliko spremna pomoći svima, zaslužuje mural u Sarajevu, gradu kojeg je čika Jovo toliko volio.

 

mural-jovan-divjak-komentari-1

 

Međutim, jedaa dio javnosti smatra da mural koji se pojavio na Grbavici nije ono što je čika Jovo zaslužio. Na društvenim mrežama su pisali da Divjak ne liči na sebe na muralu. Toma Zdravković, njego brat Novica Zdravković, Ljubiša Samardžić, Vlastimir Đuza Stoiljković, Ibrahim Hadžibajrić.... Samo su neke od osoba koje su Sarajlije prepoznale na muralu. Jovana Divjaka nisu.

 

mural-jovan-dovjak-komentari-2

 

mural-jovan-dovjak-komentari-3

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI