NA 75. FILMSKOM FESTIVALU U CANNESU

Zlatna palma filmu 'Triangle of Sadness', jedan od koproducenata i Obala Art Centar iz Sarajeva

Kultura 28.05.22, 22:21h

Zlatna palma filmu 'Triangle of Sadness', jedan od koproducenata i Obala Art Centar iz Sarajeva
Film je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS)

 

 

 


Novi film Rubena Östlunda “Triangle of Sadness” osvojio je na 75. filmskom festivalu u Cannesu glavnu nagradu – Zlatnu palmu za najbolji film! Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, a film je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS).


Ovo je druga Zlatna palma Östlundu, predsjedniku žirija 25. Sarajevo Film Festivala (2019.): nagradu je osvojio i 2017. za film “Kvadrat” ( “The Square”).


“Triangle of Sadness” je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije…


Uz Östlundov film u službenom programu festivala u Cannesu, Sarajevo Film Festival i bh. kinematografija kao i Sarajevo grad filma UNESCO-a i ove godine su predstavljeni na marketu u Cannesu u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bugarskom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Ciprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom - saopšteno je iz Press centra SFF-a.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI