Poruka iz Hercegovine nakon dodjele 'Pečata za mir'

Pavković: Znak solidarnosti s Ukrajinom, ali i upozorenje narodima u BiH koliko je tanka granica od mržnje do krvoprolića

Mediji 28.05.22, 12:09h

Pavković: Znak solidarnosti s Ukrajinom, ali i upozorenje narodima u BiH koliko je tanka granica od mržnje do krvoprolića
Sve je počelo tog tužnog 24. veljače, nešto prije 4 sata ujutro, kada se autor ovih redaka trgnuo iz sna i uzeo mobitel, što je, nažalost ili nasreću, svima nama rutina u ovim vremenima, te posjetio jedan od stranih portala

 

 

Izvor: Vecernji.ba

 

Narod Ukrajine dobitnik je Pečata za mir - “Osobe godine u svijetu”. Narod koji proživljava tešku muku i bol primio je iz BiH od Direkcije Večernjakova pečata “Pečat za mir”, skulpturu maslinove grančice, simbola mira, kako bi što skorije taj mir i trajno zavladao.

 

A sve je počelo tog tužnog 24. veljače, nešto prije 4 sata ujutro, kada se autor ovih redaka trgnuo iz sna i uzeo mobitel, što je, nažalost ili nasreću, svima nama rutina u ovim vremenima, te posjetio jedan od stranih portala.

 

Povijesni Pečat

 

U sekundi se pojavila najnovija informacija, prijelomna vijest, kako je Rusija napala Ukrajinu. Ubrzo su kolege iz Večernjeg lista krenuli s dopisivanjem o toj informaciji, a vecernji.ba je među prvima pratio najdramatičniju situaciju, po mišljenju većine analitičara, još nakon Drugog svjetskog rata. Oni kolege koji su duboko ukorijenjeni u Večernjakov pečat znali su kako će i taj događaj, osim svjetske povijesti, obilježiti i povijest Večernjakova pečata. Na jednom od kolegija užeg Provedbenog odbora Jozo Pavković, generalni direktor manifestacije, i njegova prva suradnica Valentina Rupčić najavili su kako će slogan ovogodišnjeg, 21. izdanja biti “Pečat za mir”. Bio je to svojevrsni šok i za koncept manifestacije.

 

Plan povratka u dvoranu pred tisuće gledatelja uživo, koliko ih je znalo biti u cijeloj Kosači i ispred, gdje je bio smješten veliki videozid, neslavno je završio. Jer znali smo, ovaj put događaj neće diktirati pandemija, nego rat te ćemo, nakon brige za zdravlje i suosjećanja sa žrtvama i njihovim obiteljima zbog virusa, sada suosjećati sa žrtvama rata, ali i biti zabrinuti zbog mogućnosti da sve dodatno eskalira.

 

Ukrajina nas je sve ujedinila. Patnja naroda, ta patnja koja je nebrojeno puta u prošlosti praktički svakom živućem naraštaju Bosne i Hercegovine bila na određen način bliska, pa čak i identična, a u segmentima još i gora, opet je postala dio naših života. I zato je na kolegiju Ocjenjivačkog suda odlučeno da Pečat za mir ide ukrajinskom narodu. Uslijedili su dogovori na koji način stvoriti jedinstvo s Ukrajincima jer se u većoj ili manjoj mjeri ratuje na cijelom teritoriju “žitnice Europe” koja nas je toliko puta hranila.

 

Večernjakov kolumnist fra Iko Skoko bio je naš izaslanik u Ukrajini, onaj koji je prebacio skulpture, maslinove grančice za mir, Večernjakove grančice, kao i plakete cijelom ukrajinskom narodu. Uručena je i Večernjakova Povelja mira kao znak velike potpore BiH Ukrajini, a primio ju je provincijal Provincije svetog Mihovila u Zhytomyru fra Danyil Stanislav Botvina koji je u prigodnom govoru zahvalio Večernjakovu pečatu na porukama ohrabrenja i zalaganju za mir.

 

Direktor manifestacije Jozo Pavković sinoć je održao govor kojim ukrajinskom narodu uručuje “Pečat za mir”, svjetsko priznanje. Praktički je svaki stanovnik Ukrajine postao svjetska Osoba godine.

 

Snažne poruke

 

- Osobu godine u svijetu nije izabrao ni žiri ni čitatelji, već rat. Zbog rata u Ukrajini preko noći se ovaj narod na najvećem dijelu planeta prometnuo u simbol žrtve i otpora. I zato su oni svjetske Osobe godine. BiH i Ukrajinu dijeli više od tisuću kilometara, ali, nažalost, povezuje ih tragedija - i BiH i Ukrajina među rijetkim su europskim državama koje su se nakon Drugog svjetskog rata suočile s oružanim sukobima. Mi, koji smo svjedočili strahotama rata u BiH i Hrvatskoj, i vi, koji ih sada preživljavate u Ukrajini, najbolje znamo kolika je vrijednost mira. Zato vam uručujem ovaj Pečat za mir, uz želju da mir uskoro zavlada vašom zemljom. I cijelim svijetom. Ova maslinova grančica ujedno je i simbolički znak naše solidarnosti s Ukrajinom, ali i upozorenje narodima u BiH koliko je tanka granica od mržnje do krvoprolića. Nadam se kako su slike iz Ukrajine svima dovoljno upozorenje da rješenja treba tražiti razgovorima, a ne političkim nasiljem ili pak oružjem. Večernjakov pečat naš je bunt protiv rata. Protiv oružanog u Ukrajini i političkog u BiH. Europo, miru ćeš dati šansu kada Ukrajina i BiH, umjesto da budu tvoji graničari, postanu dio Europske unije. S takvim željama narodu Ukrajine dodjeljujemo Pečat za mir - poručio je Pavković u petak navečer na svečanosti dodjele nagrada.

 

Večernjakov pečat tako je i ovim priznanjem ponovno potvrdio da se, uz sve svoje segmente na kojima radi, trajno zalaže za mir i da će mu doprinositi na sve načine. 

 

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI