CEREMONIJA ZATVARANJA

'Protekcija' najbolja predstava Mostarske liske, Kokan Mladenović najbolji reditelj

Kultura 27.05.22, 21:13h

'Protekcija' najbolja predstava Mostarske liske, Kokan Mladenović najbolji reditelj
Veliku lisku za najboljeg glumca i glumicu ovogodišnje Mostarske liske stručni žiri dodijelio je Nikoli Milojeviću za ulogu u predstavi "Revizor" Knjaževsko srpskog teatra Kragujevac i Belmi Lizde Kurt za ulogu u predstavi "Lutka" Pozorišta mladih Sarajevo

 

 

 


Predstava "Protekcija" Narodnog pozorišta Sarajevo najbolja je predstava u cjelini prema odluci stručnog žirija 19. izdanja Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" koji se od 20. svibnja održavao u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru.


Stručni žiri u sastavu Emir Hadžihafizbegović, Zoran Rakočević i Velimir Pšeničnik Njirić dodijelio je u petak navečer "Veliku lisku - Grand Prix Festivala" predstavi "Protekcija", nastaloj prema tekstu Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića.


Veliku lisku za najboljeg glumca i glumicu ovogodišnje Mostarske liske stručni žiri dodijelio je Nikoli Milojeviću za ulogu u predstavi "Revizor" Knjaževsko srpskog teatra Kragujevac i Belmi Lizde Kurt za ulogu u predstavi "Lutka" Pozorišta mladih Sarajevo dok je Kokan Mladenović nagrađen Velikom liskom za najbolju režiju.


Velikom liskom predstava "Protekcija" Narodnog pozorišta Sarajevo nagrađena je i od žirija medija koji je ove godine radio u sastavu Adrijana Gavrić, Cvita Kusić i Adnan Demić.


Publika u čijem žiriju su sjedile Nada Dalipagić, Sarah Sarić i Asja Kuko, Velikom liskom nagradila je "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja", u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla.


Na ceremoniji zatvaranja dodijeljena je i Specijalna nagrada za najboljeg mladog glumca koju je dobio Dino Bajrović.


Ovogodišnje 19. izdanje Međunarodnog festivala komedije Mostarska liska zatvorenim je proglasila glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina koja je, čestitavši nagrađenima i organizatorima festivala, zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli održavanju još jedne uspješne Mostarske liske.


- Festival je ponovno okupio značajna glumačka imena u predstavama i Mostarska liska je svojom energijom, toplinom i šarmom, svojstveno našem gradu, učinila da se svi osjećamo bolje u ovom, nimalo lakom vremenu. To nam svima treba, a tu energiju i emociju, malo tko kao teatar može pružiti – kazala je Komadina.  


Nakon ceremonije, u čast nagrađenih upriličena je "Večer glomazne poezije" u izvedbi Ramba Amadeusa.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI