A NAŠA DRŽAVA NIŠTA NE ČINI

Pogledajte cijene namirnica u Njemačkoj danas: Šokirat će vas koliko su neki artikli jeftiniji nego u BiH

Biznis Klub 27.05.22, 20:46h

Pogledajte cijene namirnica u Njemačkoj danas:  Šokirat će vas koliko su neki artikli jeftiniji nego u BiH
Država BiH ni na jednom nivou vlasti do sada nije donijela mjere kako bi pomogla građanima koji tonu u siromaštvo. Pored hrane građani skuplje plaćaju grijanje i benzin, a poskupljenja će se prema najavama ekonomskih stručnjaka nastaviti

 

 

 


Cijene prehrambenih proizvoda u Njemačkoj, jednoj od ekonosmki najrazvijenijih zemalja na svijetu, u nekim su slučajevima izuzetno niže nego one u Bosni i Hercegovini, jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, piše N1.


Građani sve teže podnose finansijski pritisak zbog divljanja cijena u gotovo svim sferama života. Naročito su na udaru penzioneri jer cijene čak i onih osnovnih namirnica dosežu zaista astronomske visine.


Poređenja radi, penzioner u Njemačkoj, nakon 45 godina rada, ima penziju od oko 1500 eura. Penzioner u BiH dobije, u prosjeku, nešto više od 220 eura.


Cijena ulja u Munchenu je 1,79 Eura.

 

ulje-u-njemackoj-cijena


Podjsetimo, država BiH ni na jednom nivou vlasti do sada nije donijela  mjere kako bi pomogla građanima koji tonu u siromaštvo. Pored hrane građani skuplje plaćaju grijanje i benzin, a poskupljenja će se prema najavama ekonomskih stručnjaka nastaviti.


Almir Bećarević, ekspert za energetiku i predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo, upozorio je da će građani, koji su u prethodnoj grijnoj sezoni plin plaćali 300 KM, naredne godine plaćati 500-600 KM.


Visinu cijena namirninca u zemlji u kojoj je prosječna plata oko 2.000 eura pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI