I TO JE BIH U 21. VIJEKU

Mještani 45 godina vodu nosili u kantama: Gradonačelnik Kasumović konačno ih priključio na gradski 'Vodovod'

Hronika 27.05.22, 15:33h

Mještani 45 godina vodu nosili u kantama: Gradonačelnik Kasumović konačno ih  priključio na gradski 'Vodovod'
Želim da u zdravlju i veselju koriste ovu vodu, a mi nastavljamo dalje. Ubzro će biti Podbrežje, a onda nam ostaju još Pridražići gdje imamo problem, ali ćemo i to riješiti. Tako da će svi građani Zenice imati vodu, ona je osnovna za život - rekao je ovom prilikom gradonačelnik Kasumović

 

 

 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prisustvovao je danas svečanom priključenju na gradsku vodovodnu mrežu mještana naselja Grm, a koji su, kako su kazali, preko 45 godina sve do danas vodu u svoje kuće nosili u kantama. Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, voda je najvažnija za život, a smatra sramotnim da do sada mještani Grma nisu imali vodu.


- Ova naselja ovdje godinama u ljetnom periodu maltene nemaju kapi vode. Lično smatram da ljudima treba više voda nego struja, a sramota je što je do sada nisu imali. Obećao sam im to zajedno sa JP "ViK" uraditi i riješili smo problem Lokvina, Grma i svih okolnih mjesta. Sada očekujem da se građani u narednom periodu priključe, imaju neograničeno vode kao i moji građani u gradu. Želim da u zdravlju i veselju koriste ovu vodu, a mi nastavljamo dalje. Ubzro će biti Podbrežje, a onda nam ostaju još Pridražići gdje imamo problem, ali ćemo i to riješiti. Tako da će svi građani Zenice imati vodu, ona je osnovna za život - rekao je ovom prilikom gradonačelnik Kasumović.


Priključenjem naselja Grm na gradski vodovodni sistem osjetno će se rasteretiti izvorište Kotlovac, što će poboljšati uslove vodosnabdijevanja za desetak naselja, koja se vodom snabdijevaju s ovog izvorišta.


Kako je pojasnio Emir Pašalić, direktor JP "ViK" d.o.o. Zenica, projektu priključenja naselja Grm na gradski vodovodni sistem je prethodilo okončanje svih radova na izgradnji vodovodne linije Čajdraš – Lokvine, što je uspješno realizovano početkom maja ove godine.


"Ukupna dužina ove vodovodne linije iznosi 2.200 metara, a projekat su zajednički finansirali Grad Zenica i JP "ViK" d.o.o. Zenica. Vrijednost investicije je iznosila oko 600.000 KM, pri čemu je Grad Zenica nabavio sav potrebni materijal, dok je preduzeće "ViK" izvelo sve građevinske i monterske radove. Ovaj projekat predstavlja jedan od najvećih projekata proširenja obuhvata vodosnabdijevanja iz gradskog vodovodnog sistema i njegovom realizacijom stvoreni su preduslovi za priključenje svih naselja koja gravitiraju ka pomenutoj vodovodnoj liniji", rekao je direktor Pašalić.


U ovoj godini Grad Zenica i JP "ViK" d.o.o. Zenica, između ostalog, planiraju još jedno zajedničko ulaganje u proširenje ovog vodovodnog sistema, a odnosi se na izgradnju vodovodne linije prema naselju Visokovci u ukupnoj dužini od 530 metara, čime dokazuju svoju posvećenost obezbjeđivanju boljih uslova života građanima i privrednim subjektima Zenice.


Realizacijom pomenutih projekata, po prvi puta će biti omogućeno trajno i kvalitetno vodosnabdijevanje stanovnika ovog dijela grada, koji su se do sada snabdijevali vodom iz nepouzdanih lokalnih izvorišta uz stalne redukcije vode u ljetnom periodu - saopćeno je iz Press službe Grada Zenica.

 

(DEPO PORTAL/ad) 

 

BLIN
KOMENTARI