VIDEO/ DIREKTORI SARTR-A I KAMERNOG TEATRA TVRDE

Kurt: Stisne se dugme i oni kažu nije to to! Hadžihafizbegović: Radi se jedna tiha tiranija!

Kultura 27.05.22, 14:22h

Kurt: Stisne se dugme i oni kažu nije to to! Hadžihafizbegović: Radi se jedna tiha tiranija!
Aleš Kurt smatra da SARTR nije radio loše i da činjenice govore da je produkcijski i na umjetničkom planu napredovao u zadnjih pet godina... Hadžihafizbegović je ovo sve nazvao lakrdijom, dodavši da ono što su oni napravili u Kamernom teatru u zadnjih pet godina dovelo ih među pet najboljih potorišta na Balkanu, ne samo u regiji

 

 

 

 

Nakon odluke Skupštine Kantona Sarajevo da ne usvoji izvještaj o radu nekoliko kulturnih institucija u KS, a među njima i Kamernog teatra 55 i SARTR-a, direktori ovih pozorišnih kuća gostovali su u Danu uživo na N1.  


U uvodnom dijelu emisije istaknuto je i da bi u godini kada Sarajevski ratni teatar proslavlja 30 godina postojanja mogao biti smijenjen njegov direktor Aleš Kurt, a spekuliše se i da bi istu sudbinu mogao doživjeti i Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55.


Aleš Kurt smatra da SARTR nije radio loše i da činjenice govore da je SARTR produkcijski i na umjetničkom planu napredovao u zadnjih pet godina, te da su pred njim veliki planovi.


- Napredovao je po pozorištu koje radi regionalne i svjetske produkcije. Dobili smo grant od Kreativne Evrope kao nosioci sa jednim uglednim norveškim i italijanskim teatrom. To su veliki planovi za malu sredinu. S obzirom na situaciju kada sam ja došao, gdje praktički u budžetu niste imali para za predstave, postao je jedna ugledna i šire nego reagionalno poznata kuća - naveo je Kurt.


Izvještaj o radu SARTR-a nije pozitivno ocijenjen, ali finansijski izvještaj je prošao.


- Na stranici Kantona ima cijeli naš izvještaj. Prošao je Ministarstvo kulture, prošao je pravno mišljenje i prošao je Vladu, gdje je premijer potpisao da je izvještaj prošao. Logika govori da oni s tim što nisu izglasali pozitivno taj izvještaj, nisu dali povjerenje sopstvenoj Vladi, niti resornom ministarstvu - rekao je Kurt.


Hadžihafizbegović je ovo sve nazvao lakrdijom, dodavši da ono što su oni napravili u Kamernom teatru u zadnjih pet godina dovelo ih među pet najboljih potorišta na Balkanu, ne samo u regiji.


- Za nepunih šest godina, osvojili smo 131 nagradu na raznim festivalima u regiji i inostranstvu. Napravili smo 18 premijera, odigrali 700 predstava, 130.000 gledalaca. Najuspješniji dani Kamernog od osnivanja. Ovo što se desilo je jedna groteska i nešto što govori o atrofiji kulturnog kruga Sarajeva, koja uglavnom dolazi iz KS i poslanika koji ne poznaju šta je teatar. Ne mogu da vjerujem da je naš izvještaj prošao Upravnim, Nadzorni i Vladu, Ministarstvo finansija, i glasanje je samo formalnost - rekao je Hadžihafizbegović.


Otkrio je i da je neke stvari držao u medijskoj ilegali i da o tome nije htio da priča.


- Radi se jedna tiha tiranija i nadamnom kao direktorom i nad cijelim kolektivom – anonimne prijave, inspekcije, jesam li ja u sukobu interesa, ili nisam, dolaze nam ljudi koji su poslani da ispitaju rad Kamernog teatra… I tvrdim nikada nije pronađena nijedna mrlja. Očigledno imena Emir Hadžihafizbegović i Aleš Kurt nekome smetaju i poznata je ta priča reketiranja direktora, ne samo kulturnih institucija, u smislu – čekamo te na izvještaju. Ni Aleš, ni ja nismo neko ko će igrati po njihovom diktatu - naglasio je Hadžihafizbegović, dodajući da obrazloženje nisu dobili. Rekao je i da ne očekuje smjenu, jer ta se stvar mora do kraja ispitati.


Kompletno gostovanje Kurta i Hadžihafizbegovića pogedajte u nastavku...

 

 


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI