Kolektiv šokiran postupkom Skupštine KS

Hadžihafizbegović o neusvajanju izvještaja Kamernog teatra 55: Izvjesno je da sam ja osoba koja smeta, povući ću se

Kultura 27.05.22, 13:45h

Hadžihafizbegović o neusvajanju izvještaja Kamernog teatra 55: Izvjesno je da sam ja osoba koja smeta, povući ću se
'Ovaj kulturološki aparthejd i civlizacijski mrak izražen u Skupštini Kantona Sarajevo smatramo agresijom na rad Kamernog teatra 55 kao prominentnog kulturnog brenda i kao još jedan pokušaj u nizu mnogih da se kultura još više sroza i podjarmi', stoji u reakciji kolektiva Kamernog teatra 55

 

 

 

Kolektiv Kamernog teatra 55 oštro je reagirao nakon odluke Skupštine Kantona Sarajevo da ne usvoji izvještaj o radu Kamernog teatra 55. 

 

- Ostali smo šokirani postupkom koji je, kao i uvijek kada su kultura i njene institucije u pitanju, posljedica represivnog odnosa politika spram kulture. Oboriti izvještaj teatru koji je samo u posljednjih pet godina ostvario 18 premijera, odigrao preko 700 predstava koje je pogledalo oko 120.000 ljudi, što na matičnoj sceni teatra, što na raznim gostovanjima po zemlji, regionu i inostranstvu. Teatar čije predstave i učesnici su u tom periodu osvojili 131 nagradu na svim poljima teatarske umjetnosti i doveli ime Kamernog teatra 55 u samu žižu regionalne pozorišne scene. Teatar koji je, pored svog osnovnog djelovanja, a to je proizvodnja i izvedba pozorišnih predstava, priredio preko pedeset promocija knjiga na kojima smo ugostili najprominentnije pisce iz BiH i regiona, organizirali nekoliko veoma značajnih koncerata, pokrenuo dva velika festivala, festival Dani Jurislava Korenića, posvećen idejnom osnivaču Kamernog teatra, i RUTA Grupa Triglav festival, koji se svake godine održava u 6 zemalja bivše Jugoslavije i postaje jedan od najznačajnijih regionalnih teatarskih događaja u ovom dijelu Evrope - navodi se u saopćenju.

 

Kako se dodaje, također su obnovili i galerijski prostor galerije „Gabrijel“, koja se nalazi u sklopu Kamernog teatra 55 i u njoj organizirali nekoliko veoma zapaženih i značajnih postavki i izložbi, pored stalne postavke posvećene historijatu ove renomirane kuće.

 

- Kamerni teatar 55 je jedini teatar u regionu koji posjeduje tehnologiju 'pametnih naočala' putem kojih gledaocima koji nisu sa našeg govornog područja prate predstave uz korištenje titlova na jednom od nekoliko svjetskih jezika na koje smo preveli naše predstave. Ove 'pametne naočale' pored toga omogućavaju i osobama sa oštećenim sluhom da ovim putem imaju i spremne titlove na našem jeziku, kako bi mogli lakše pratiti predstave. Pokrenuli smo i projekt audiodeskripcije repertoarnih predstava, što je, nakon godinu dana priprema i obuke, polučilo time da sada sve naše repertoarne predstave imamo prilagođene slijepim i slabovidnim licima, koja, također, mogu neometano pratiti naše sadržaje - istaknuto je.

 

Naveli su i da su u vrijeme pandemije pokrenuli online teatar i, svima koji su to htjeli, pružili mogućnost da iz udobnosti svog doma gledaju predstave Kamernog teatra 55, kako ove repertoarne, tako i nebrojene mnoge koje su sačuvali u našoj arhivi.

 

- Pokrenuli smo i projekt direktnog prenošenja Metropolitan opere iz New Yorka, putem video linka, tako da je naša publika mogla i na taj način pratiti rad, i uživati u izvedbama, najpoznatije svjetske operne kuće. Značaj ovog projekta, kao i projekta „Škola glume Kamernog teatra 55 u Srebrenici“, a u kojem su glumci iz ansambla Kamernog teatra 55 išli u Srebrenicu i održali glumačke radionice sa srebreničkom djecom, prepoznala je Američka ambasada u BiH, i značajno ih finansijski podržala. Svojim sopstvenim trudom, uspjeli smo obezbijediti preko pola miliona KM koje smo uložili u renoviranje scenskog prostora i tehnike, nabavku prijeko potrebne opreme i rasvjete, obnovu mokrih čvorova i zamjenu svih prozora na zgradi teatra, čineći Kamerni teatar 55 i vizualno teatrom evropskog kalibra i renomea. Postavili smo i video zid putem kojeg promoviramo programe teatra. Uspostavili smo suradnju sa pet bosanskohercegovačkih umjetnika i javnih ličnosti, koji su postali naši ambasadori u inostranstvu i koji su nam mnogo pomogli pri internacionalizaciji Kamernog teatra 55 i izlasku na europske i svjetske teatarske scene. U pitanju su svjetski priznati konceptualni umjetnik Braco Dimitrijević, najpriznatiji bh slikar Safet Zec, pisac i profesor Dževad Karahasan, povjerenica za ljudska prava pri Vijeću Evrope Dunja Mijatović i spisateljica Jasna Šamić - saopćeno je.

 

Također, kako je navedeno,Kamerni teatar 55 se pripremao na turneju predstave „Schindlerov lift“, koja je već obišla zemlje regiona, na scenama Londona, Pariza, Praga, Beča, Barcelone i Amsterdama kako bi kroz umjetnički čin govorili o strahovitom i još uvijek nepresuđenom genocidu nad Bošnjacima koji se desio u Prijedoru.

 

- Dakle, mi smo sa svoje strane uradili ne samo ono što se od nas očekivalo, nego smo ta očekivanja višestruko premašili i podigli ljestvicu tako visoko da nam većina regionalnih teatara ne može parirati. Čudno je to kako je naš izvještaj sasvim regularno prošao u Ministarstvu finansija KS i glasanje za usvajanje izvještaja bila je samo formalnost u Skupštini Kantona Sarajevo. A, vi, dame i gospodo iz skupštinskih klupa, svojim izborom da nam ne usvojite izvještaj o radu, pokazali ste koliko temeljno ne pratite naš rad, ne poznajete šta je Kamerni teatar 55 i koliko odluke, kada su kultura i njene institucije u pitanju, zasnivate prvenstveno i jedino na jeftinom političkom mešetarenju. Ovaj kulturološki aparthejd i civlizacijski mrak izražen u Skupštini Kantona Sarajevo smatramo agresijom na rad Kamernog teatra 55 kao prominentnog kulturnog brenda i kao još jedan pokušaj u nizu mnogih da se kultura još više sroza i podjarmi. Zbog svega toga, kao kolektiv, tražimo i zahtijevamo, javno obrazloženje ovakvog glasanja i ovakve odluke, kao i imena poslanika koji su oborili izvještaj Kamernog teatra 55, kako bi se jasno vidjelo šta i ko stoji iza toga i kako bismo mogli dobiti odgovor zašto se ovako nasilno, bez ikakvih argumenata, narušava rad jedne kultne institucije kao što je Kamerni teatar 55. Također, pokrenut ćemo sve zakonom dozvoljene aktivnosti kako bi se ova odluka promijenila - saopćeno je iz Kamernog teatra.

 

I na kraju završili su rečenicom, kako je navedeno, na kojoj je insistirao direktor Emir Hadžihafizbegović.

 

- Uvaženi poslanici Skupštine Kantona Sarajevo. Vi koji ste glasali protiv izvještaja Kamernog teatra 55. Obzirom da je iz vašeg glasanja sasvim izvjesno da sam ja osoba koja vam smeta, bez ikakvog sarkazma, ironije i cinizma dajem vam svoju riječ da ću se koliko sutra povući sa mjesta direktora i prepustiti to nekome vašem. Ali, sigurno neću dozvoliti da ostane administrativni i skupštinski trag o tome kako je Kamerni teatar 55 radio loše. Kamerni teatar 55 veći je od svakog direktora i skupštinskog poslanika koji gaji personalni animozitet prema meni. Duboko vjerujem da mi nećete zabraniti i da glumim. Preda mnom je mnogo umjetničkih izazova koji me čekaju u narednom periodu. P.S.: Također, ovim putem dajemo veliku podršku SARTR-u i direktoru Alešu Kurtu koji je također meta teatarskih neznalica i zakržljalih kulturnih psihologija - saopćio je Kolektiv Kamernog teatra 55.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI