Poznati muzičar je ambasador dobre volje UNICEF-a

Rambo Amadeus poslao surovu poruku roditeljima: 'Nemojte očekivati da će vaša djeca da završe na Sorboni, ako...'

Nedjeljni magazin 25.05.22, 00:05h

Rambo Amadeus poslao surovu poruku roditeljima: 'Nemojte očekivati da će vaša djeca da završe na Sorboni, ako...'
Glavni zadatak roditelja je da djecu, prije svega, upoznaju sa kvalitetom, poručio je Rambo

 

 

“Kada vas djeca vide da blejite u televizor i gledate šund sadržaj, nemojte očekivati da će vaša djeca da završe na Sorboni”, rekao je muzičar Rambo Amadeus, koji je i ambasador dobre volje UNICEF-a, na jednoj tribini povodom kampanje medijske pismenosti.

 

“Glavni zadatak roditelja je da djecu, prije svega, upoznaju sa kvalitetom – bilo kojim kvalitetom. Da pokažu djeci gdje se nalazi taj kvalitet, kako se prepoznaje, kako se koristi, jer dijete jednom upoznato sa kvalitetom, iz bilo koje oblasti, po automatizmu svoj kriterijum izoštrava”, kaže on.

 

Rambo ocjenjuje i da “kada se dijete upozna sa nekim kvalitetom onda, sa izoštrenim kriterijumom, biće mu manje zanimljivo da se petlja sa nečim što je manje kvalitetno, zaglupljujuće ili štetno”, prenosi Nedeljnik.

 

On je jednom prilikom napravio i paralelu u vezi sa prisutnosti zdrave ishrane u medijima.

 

„Zamislite istu takvu stvar kad je u pitanju naša psiha i naš um. Da li i tu stvarno treba da postavimo nekakav sistem vrijednosti u kojem mi djeci objašnjavamo, a i odraslima, kako određeni sadržaj, baš kao i loša hrana, može da izazove šećer, probavne tegobe…“, naveo je Pušić.

 

Prema njegovim riječima, isto kao što „junk“ hrana utiče loše na zdravlje, isto tako bi, kako je ocijenio, trebalo da se izoluje od junk informacija.

 

„Nekada u socijalizmu se to zvalo mentalna higijena. Ovim putem obraćam se prije svega roditeljima, da razumiju da je to najjeftiniji način da vi djeci date da ‘bleje’ u ekran po cijeli dan, da bilo kakva druga aktivnost podrazumijeva posvećivanje pažnje. Moramo djeci da posvetimo pažnju, ako ništa drugo, kad budemo stari ljudi, oni će nam vratiti malo pažnje nazad“, naveo je Pušić.

 

On smatra da djeca provode dosta vremena na internetu jer je besplatan.

 

„Svi drugi sadržaji, sve druge zabave, nešto koštaju“, istakao je Pušić, a prenosi fosmedia.me.

 

Stoga je vrlo važno, smatra Rambo, da sportovi, rekreacije, kulturno-umjetnička društva za djecu budu besplatna.

 

„Život je oflajn, a simulacija života je onlajn. Živite, ne simulirajte život“, poručio je Pušić.

 

(DEPO PPRTAL/md)

 

 

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI