Nakon što je prvi slučaj u Evropi potvrđen 7. maja

Epidemiologinja Jurić: Očekujemo da će se majmunske boginje uskoro pojaviti i u BiH. Ne treba paničariti...

Hronika 24.05.22, 17:25h

Epidemiologinja Jurić: Očekujemo da će se majmunske boginje uskoro pojaviti i u BiH. Ne treba paničariti...
To je bolest koja se lakše prepoznaje nego što je to bio slučaj s koronavirusom. Mi već imamo definiciju slučaja, definiran način na koji ćemo izolirati uzročnika, prijaviti bolest. Ne treba paničariti ali treba biti svjestan toga, rekla je epidemiologinja

 

 

 

 

Nekoliko zemalja u Europi, uključujući Njemačku, Francusku, Španiju, Portugal, Italiju, Veliku Britaniju i Švedsku, te SAD i Australija, zabilježili su prve slučajeve majmunskih boginja u zemlji. 

 

PRVI SLUČAJ U EUROPI POTVRĐEN 7. MAJA

 

U Bosni i Hercegovini još uvijek nije zabilježen niti jedan slučaj virusa majmunskih boginja, no Andrea Jurić, epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, za Oslobođenje kaže kako možemo očekivati da se u skorije vrijeme pojavi i u našoj zemlji.

 

- Ono što je jako bitno reći jeste da to predstavlja vrlo nizak zdravstveni rizik za našu opću populaciju. Mi očekujemo da će slučajevi doći, međutim, imamo vrlo dobar javno-zdravstveni sustav koji je dosta brz. To je bolest koja se lakše prepoznaje nego što je to bio slučaj  s koronavirusom. Mi već imamo definiciju slučaja, definiran način na koji ćemo izolirati uzročnika, prijaviti bolest. Ne treba paničariti ali treba biti svjestan toga. Za osobe koje imaju bilo kakvu vrstu osipne bolesti, a pogotovo one osobe koje su nedavno putovale u druge zemlje potrebno se telefonski javiti svom liječniku od kojeg će dobiti dalje upute putem infektivnih klinika, pojašnjava nam Jurić.


ŠIRENJE ZARAZE

 

Virus se češće nalazi kod glodara koji ga mogu prenijeti na ljude, a širenje s čovjeka na čovjeka moguće je putem respiratornih kapljica.

 

- Zaraza se prenosi bliskim, direktnim kontaktom. Virus nije mnogo zarazan ali u nekih deset posto slučajeva prilikom kontakta dolazi prvo do inkubacije, koja traje od tjedan i više dana, a zatim do razvijanja znakova bolesti, govori sagovornica Oslobođenja.

 

ZNACI I SIMPTOMI

 

- Simptomi su povišena temperatura, glavobolje, malaksalost, umor, limfadenopatija (generalizirani otok limfnih čvorova u tijelu), pojava osipa najprije na licu a kasnije na tabanima i dlanovima, iako ni drugi dijelovi tijela nisu isključeni.

 

Kod ozbiljnije pojave povišene temperature sa značajnijim znakovima opće malaksalosti potrebno je odmah kontaktirati svog obiteljskog liječnika koji će dalje dati upute, ističe epidemiologinja.

 

OSIP MOŽE IZAZVATI TRAJNE POSLJEDICE

 

Prema njenim riječima, bolest je uglavnom benigna (dobroćudna), a osip na koži može izazvati i trajne ožiljke, stoga je bitno odmah reagirati i konsultirati se sa svojim ljekarom kako bi se s terapijom što prije počelo.

 

- Bolest se značajnije javlja kod gay muške populacije što je i dokazano, međutim, i druge osobe nisu pošteđene kod bliskog kontakta zato što se može desiti da je osoba zarazna prije nego što joj i izbije osip. Bitno je da se ti pacijenti isprate kroz obiteljsku i eventualno infektivnu kliniku, jer kod tih virusnih oboljenja vrlo često dođe do sekundarnih komplikacija u organizmu kao što su pneumonije, upale srednjeg uha ili neke gore, upozorava Andrea Jurić.

 

Na kraju razgovora za Oslobođenje posebno je naglasila kako na oprezu trebaju biti oni koji su putovali i bili u kontaktu s onim osobama koje su doputovale iz drugih dijelova Europe i svijeta.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI