akcija sipa-e

Procurili prvi detalji: Za šta se tereti uhapšeni Dragan Šojić, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Hronika 24.05.22, 12:45h

Procurili prvi detalji: Za šta se tereti uhapšeni Dragan Šojić, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH
Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH

 

 

 

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) slobode su lišili Dragana Šojića (1961.), aktuelnog direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, osumnjičenog za više krivičnih djela.

 

 

Šojić je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela - zloupotrebe položaja i ovlasti i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

 

Provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili su dokaze da je navedeni dužnosnik, počinio grube zloupotrebe položaja, u vezi dolaska i boravka na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava navedene institucije koristeći ih u privatne svrhe.

 

Nadalje, osumnjičeni se tereti i za neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH.

 

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(FENA/mr/ad)

BLIN
KOMENTARI