vatrogasci se i dalje bore sa stihijom, nema povrijeđenih

Radnik požarom zahvaćene fabrike u Bihaću: 'Pola života mi je ovdje i nestaje u plamenu'

Hronika 24.05.22, 08:14h

Radnik požarom zahvaćene fabrike u Bihaću: 'Pola života mi je ovdje i nestaje u plamenu'
Ova bihaćka firma inače zapošljava više od 50 radnika i do sada je izuzetno uspješno poslavala kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu

 

 

 

Svi raspoloživi timovi Vatrogasne jedinice Bihać trenutno su angažirani na gašenju velikog požara, koji je jutros oko sedam sati planuo u kompleksu firme Austrotherm. Uposlenici firme koji su u vrijeme izbijanja požara bili u radnoj smjeni, potvrdili su kako su se svi uspjeli spasiti, odnosno da nema ljudskih žrtava.

 

- Nas desetak koji smo bili u smjeni, uspjeli smo na vrijeme napustiti proizvodnu halu. Požar je izbio bukvalno u minuti, tako da nismo imali vremena za spašavanje materijalnih stvari. Ne mogu ni opisati kako se osjećam, jer sam 15 godina života i rada ovdje proveo. Tu sam bio od samog početka, doslovno od stvaranja firme. Pola života mi je ovdje i nestaje u plamenu - riječi su jednog od uposlenika firme Austrotherm.

 

Ova bihaćka firma inače zapošljava više od 50 radnika i do sada je izuzetno uspješno poslavala kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

 

Sve raspoložive službe za gašenje i spašavanje na području grada Bihaća i dalje pokušavaju staviti pod kontrolu požar u firmi Austrotherm. Šef Gradske civilne zaštite Edin Kulenović naglasio je kako je požar već sada donekle pod kontrolom, te da je najvažnije da nema povrijeđenih.

 

- Od sedam sati i 15 minuta borimo se sa ovim katastrofalnim požarom. Angažirane su apsolutno sve jedinice iz grada Bihaća, a u pomoć su nam pristigli i članovi Vatrogasne jedinice Cazin. Konkretno kada je u pitanju vatrena stihija, mogu reći da je situacija već donekle pod kontrolom. Očekujem kako će kroz nekoliko sati požar biti u potpunosti ugašen - kazao je Kulenović.

 

Stanovništvo svih okolnih naselja već je upozoreno da što manje vremena provodi na otvorenom, te im je onemogućeno zadržavanje u blizini zapaljenog kompleksa.

 

- Osnovna djelatnost ove firme je bila proizvodnja termo izolacije, konkretnije stiropora. Svima je onda jasno koliko to otežava situaciju vatrogascima, ali je uslovilo i jasno upozorenje građanima u svim okolnim gradskim naseljima. Jako je rano govoriti o bilo čemu, međutim sasvim je jasno da je materijalna šteta ogromna. Kompletan poslovni kompleks je bio zahvaćen vatrom - dodao je šef Civilne zaštite Grada Bihaća.

 

Glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović potvrdio je i maksimalnu angažiranost raspoloživih policijskih timova.

 

- Od kako smo jutros telefonski obaviješteni, svi raspoloživi timovi su na terenu. Pomogli smo prilikom evakuacije zaposlenih, koji su u trenutku izbijanja požara bili u radnoj smjeni. Potpuno smo organizirali kontrolu pristupa objektu, kao i svih pristupnih puteva i okolnih saobraćajnica. Nemoguće je trenutno govoriti o uzrocima požara, s obzirom da se uviđajnim radnjama pristupa tek nakon što požar bude u potpunosti ugašen - riječi su glasnogovornika Policije USK.

 

Austrotherm je inače austrijska firma s bihaćkom adresom i zapošljava više od 50 radnika. Osnovna djelatnost je proizvodnja termoizolacionih ploča, a do sada je izuzetno uspješno poslovala kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI