KOLIKO ĆE KOŠTATI DO ZIME

Pelet ponovo drastično poskupio, cijena nikad veća: Evo koliko sada košta jedna tona...

Biznis Klub 23.05.22, 10:22h

Pelet ponovo drastično poskupio, cijena nikad veća: Evo koliko sada košta jedna tona...
Razloga za poskupljenje je više... Iz preduzeća koja se bave proizvodnjom peleta istuiču i da do porasta cijena dolazi zbog rasta cijene električne energije, poskupljenja sirovine, rasta cijena nafte i plina koja direktno utuče na proizvodnju plastike koja se koristi u proizvodnji, a rat u Ukrajini je izazvao probleme sa uvozom posebnih čelika

 

 

 

Kada je sredinom aprila, doslovno preko noći, cijena peleta u BiH skočila na 450 KM po toni, pa i više, malo ko je vjerovao da će nastaviti da raste... Bar do jeseni.
Međutim, sve koji ovih dana namjeravaju da se, na vrijeme, snabdiju sa ovim ogrjevnim materijalom, dočekat će neugodno iznenađenje.  


Tako cijena ovog energenta kod jednog od najvećeg trgovaca peletom u Bosni i Hercegovini "Drvosječe", prema informacijama koje se mogu vidjeti na njihovoj web stranici, trenutno iznosi 640 KM po toni, a još krajem prošlog mjeseca iznosila je 480 KM!


– Potražanja za peletom je velika, a rokovi isporuke su mjesec dana. Nedostatak peleta je posljedica zime, koja je bila hladnija u odnosu na prethodnu. Niko nema peleta na lageru – pojasnili su za Nezavisne novine iz komapanije "Drvoprodex" prošlomjesečno poskupljenje.


No razloga za poskupljenje je više... Iz preduzeća koja se bave proizvodnjom peleta istuiču i da do porasta cijena dolazi zbog rasta cijene električne energije, poskupljenja sirovine, rasta cijena nafte i plina koja direktno utuče na proizvodnju plastike koja se koristi u proizvodnji, a rat u Ukrajini je izazvao probleme sa uvozom posebnih čelika.


Osim toga, do rasta cijene peleta je došlo i zbog toga što je panedmija covid-19 uništila male peletare, velika je potražnja iz Evropske unije i Velike Britanije, a i nekontrolisani izvoz trupaca iz Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI