Prestižni Henley Passport Index

Gdje je zapravo bh. pasoš na listi najmoćnijih na svijetu

Front 21.05.22, 20:48h

Gdje je zapravo bh. pasoš na listi najmoćnijih na svijetu
U odnosu na Bosnu i Hercegovinu poželjnijim pasošem ocijenjen je i onaj koji posjeduju građani Sjeverne Makedonije, ali i Crne Gore

 

 

 

Prestižni Henley Passport Index vrši rangiranje svjetskih pasoša prema broju destinacija kojima njihovi vlasnici mogu da pristupe bez vize.

 

Ovaj indeks uključuje 199 različitih pasoša i 227 različitih destinacija za putovanja.

 

Prvo mjesto ove liste dijele Japan i Singapur sa po 192 zemlje u koje njihovi državljani mogu slobodno da putuju. Zato su pasoši ove dvije države danas ocijenjeni kao najmoćniji na svijetu.

 

najmocniji-pasosi

 

Odmah iza, sa po 190 država u koje njihovi građani mogu putovati, nalaze se Njemačka i Južna Koreja.

 

Zatim se nižu Finska, Italija, Luksemburg, Španija…

 

Kako navodi Henley Passport Index, sa pasošem susjedne Srbije slobodno može da se ide u 136 zemalja, pa je tako ova zemlja zauzela 37 mjesto u poretku. Što se tiče ostalih susjeda, daleko iznad su Hrvatska (17. po redu) i Slovenija, čiji je pasoš među deset najmoćnijih u svijetu.

 

pasos-bih

 


U odnosu na Bosnu i Hercegovinu poželjnijim pasošem ocijenjen je i onaj koji posjeduju građani Sjeverne Makedonije, ali i Crne Gore. Na ovoj listi ove dvije zemlje zauzimaju 44. i 45. mjesto, dok je Bosna i Hercegovina na 49 poziciji, jer njeni građani mogu slobodno putovati u 117 zemalja.

 

Posljednji je Afganistan, čiji građani slobodno mogu putovati u svega 26 zemalja svijeta. Zanimljivo je da je iznad te zemlje, na 105. mjestu, čak i Sjeverna Koreja koja tradicionalno važi za vrlo zatvorenu zemlju.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI