OBRAĆANJE U PREDSJEDNIŠTVU BIH

'Vrijeme je za novi zamah': Šta je danas u Sarajevu poručio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel...

Front 20.05.22, 21:29h

'Vrijeme je za novi zamah': Šta je danas u Sarajevu poručio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel...
Obraćanje medijima predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine 20. maja 2022. godine

 

 

 

   

Hvala vam i dobro veče svima. Prije svega želim se zahvaliti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na toploj dobrodošlici u Sarajevo. Zadovoljstvo je biti ovdje. Također mi je važno biti ovdje kako bih iznova potvrdio našu podršku vašem evropskom putu.


Želio bih ponoviti ono što sam rekao u Bledu prije nekoliko mjeseci. Uvjeren sam da da je Zapadnom Balkanu potreban EU, ali da isto tako i EU treba Zapadni Balkan.


Vrijeme je za novi zamah kako bi se omogućili iskoraci u kontekstu evropskih integracija. I ovu sam poruku također podijelio i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


U junu ćemo organizovati sastanak 27 lidera EU s liderima Zapadnog Balkana, jer želimo unaprijediti naš dijalog i produbiti našu saradnju. I zato sam također danas ovdje, prije sastanka lidera. Želim aktivno slušati vaše zabrinutosti, želim bolje razumjeti vaše prioritete i na koji vam način mi kao Evropska unija možemo pružiti podršku.


Rat u Ukrajini


I dok razgovaramo, Rusija provodi brutalan napad na ukrajinski narod. Bosna i Hercegovina je i sama iskusila posljedice rata devedesetih. Stoga znate važnost naše snažne podrške Ukrajini. Jedinstven glas i zajedničko djelovanje šalje jasnu poruku odvraćanja, obeshrabrivanja ovakvog djelovanja.


Šire posljedice rata osjetimo na cijelom kontinentu. Najočigledniji primjer je snabdijevanje energentima i cijene.


Evropske integracije/proširenje


Zajednički izazovi s kojima se danas suočavamo zahtijevaju nove načine razmišljanja i nove načine rada. Moramo ubrzati evropske integracije i stvoriti nove poticaje za reforme.


Prije gotovo dvadeset godina, na samitu u Solunu dato je čvrsto opredjeljenje za EU budućnosti za region. A danas je prisutan novi osjećaj hitnosti. Želimo vam pružiti podršku – našim partnerima i prijateljima sa Zapadnog Balkana – na vašem putu u EU.


Predložili smo da proces proširenja osmislimo na jedan novi način. Proširenje koje nudi konkretne socioekonomske pogodnosti kao i političku integraciju tokom pristupnih pregovora. Ovakvu novu dinamiku za proširenje EU također trebaju pratiti i novi poticaji za reforme među zemljama regiona.


Želim biti veoma jasan. Predložili smo debatu u Junu u Evropskom vijeću o ovoj ideji da uspostavimo geopolitičku evropsku zajednicu, ili političku evropsku zajednicu – političku platformu. Ovo ne zamjenjuje proces pristupanja EU. Naprotiv, želimo ubrzati političku integraciju tako što ćemo osigurati da možemo sarađivati i koordinirati i zajedno rješavati neke zajedničke izazove odmah bez čekanja konačne odluke koja će biti potrebna o ovoj temi procesa pristupanja.


Odnosi EU-BiH


Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina visoko su među prioritetima EU. Čvrsto vjerujem da je vaša budućnost u EU — kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje. Put u EU je postavljen. Sada treba ukloniti prepreke.


Put u EU zacrtan je u četrnaest (14) ključnih prioriteta. Nadamo se da ćemo svjedočiti stvarnom djelovanju po ovoj agendi za političke, društvene i ekonomske reforme. Važno je da svi politički lideri učestvuju u dijalogu. Uspostavljanje povjerenja i dijaloga je ključno.


Razgovarali smo o tome kako možemo dati zamah evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Napredak u reformama znači napredak ka EU.


Energetika


Ovaj rat je utjecao na snabdijevanje energentima širom Evrope. Osiguravamo podršku našim građanima EU i preduzećima da se nose s visokim cijenama energenata. A također ćemo podržati Bosnu i Hercegovinu.


Zaključak


Još lednom se zahvaljujem na toploj dobrodošlici. Spomenuli ste da je ovo moj prvi put da boravim u ovoj zemlji. Nikad ne zaboravljamo prvi put i izuzetno mi je drago provesti vrijeme s vama, razmijeniti mišljenja i pripremiti našu zajedničku budućnost. Hvala vam.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI