VIDEO/ POČELA 'STOLAČKA TARČA'

'Ovo što ima Stolac, nemaju puno veći i bogatiji gradovi u BiH... Čitav smještaj popunjen'

Kultura 20.05.22, 21:17h

'Ovo što ima Stolac, nemaju puno veći i bogatiji gradovi u BiH... Čitav smještaj popunjen'
"Tarču" redovno posjećuju viteške skupine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke, a svake godine se uprizoruje "Obrana hercegova grada"

 

 

 


U Stocu je u petak otvorena sedma tradicionalna dvodnevna manifestacija "Stolačka tarča" čime je Grad Stolac postao "srednjovjekovni centar" Bosne i Hercegovine.


"Stolačka tarča" je srednjovjekovni sajam koji se održava od 2015. godine na starom gradu Vidoškom iznad Stoca, nacionalnom spomeniku BiH.


- Ovo je sedma "Stolačka tarča" i ove godine smo se vratili na one stare staze kako smo radili proteklih godina. Prošle smo godine radi pandemije koronavirusa održali samo jedan dan manifestacije - rekao je predsjednik udruge "Vitezovi hercega Stjepana Kosače" Anđelko Šutalo.


Udruga je organizator "Tarče", a podršku im pruža i Grad Stolac te je jedan od ciljeva ove manifestacije revitalizacija starog grada Vidoškog.


- Što se tiče pripreme same manifestacije stvarno je komplicirana i zahtjevna, ali mi smo jedna dobra klapa. Pripreme su zahtjevne i psihički i fizički, a zadnjih dvanaest dana smo neprestano radili na starom gradu - izjavio je Šutalo.

 

stolacka-tarca-2022-1


Kako kaže, svake godine se trude 'ubaciti' nešto novo.


- Dosta radimo na tome da privolimo i najmlađe. Održana je predstava Dječjeg vrtića Stolac, za koju su se oni pripremali cijele godine, posebno od maškara gdje su glumili vitezove i djeve, a mi smo im odlučili dati priliku da pokažu plesnu točku i mislim da je bilo baš lijepo - smatra predsjednik viteške udruge.


"Tarču" redovno posjećuju viteške skupine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke, a svake godine se uprizoruje "Obrana hercegova grada".


Posjetiteljima su dostupne radionice streličarstva, mačevanja, keramike i sl, prikazuju se srednjovjekovni i renesansni plesove te predstave, a posjetitelje ove godine glazbom zabavlja mađarski glazbeni sastav "Holloenek Hungarica".


- Imamo dosta skupina iz BiH koje nisu bile tu prošle godine, kao npr. naše prijatelje iz Prijedora. Udruga 'Rusag' i njihovi vitezovi su jako dobra skupina i ovogodišnji su nam gosti – navodi Šutalo.


Naglasio je kako su oni začetnici ovakvog tipa manifestacija u BiH, a da im se prije pet godina na "karti srednjovjekovnih sajmova" u BiH pridružio i Jajac.


- Rastemo u svakom pogledu, a ugledamo se najviše na susjednu Hrvatsku jer imaju dosta duže tradicije. Trudimo se i mislim da smo na dobrom putu – mšljenja je Šutalo, dodajući   kako ova manifestacija jako puno pomaže turističkoj slici Stoca i županije.


- Ovo što ima Stolac nemaju puno veći i bogatiji gradovi u BiH, a samo bih naveo da je čitav smještaj u Stocu popunjen - naveo je Šutalo.

 

stolacka-tarca-2022-2


"Hajdučka družina Mijata Tomića" iz Tomislavgrada je jedan od čestih gostiju "Stolačke tarče", a osnovana je 1997. godine kao prva povijesna postrojba hrvatskog naroda u BiH.


- Okupljamo tridesetak aktivnih članova i redovno posjećujemo srednjovjekovne sajmove. U nekoliko navrata smo bili pozvani u Stolac i svaki put smo se odazvali pozivu. Mislim da je ovo veoma lijepa priča i treba nastaviti njegovati – rekao je član "Družine" Ante Romić.


Romić smatra kako se treba njegovati srednjovjekovnu kulturu čitave Bosne i čitave Hercegovine, počevši do kraljevskog grada Jajca pa sve do Stoca.


- Mislim da imamo dosta mjesta za napredak, za pomak, samo se treba malo jače angažirati i uključiti u te manifestacije diljem BiH – zaključio je.


U subotu, 21. svibnja, je drugi dan manifestacije, a najavljeni su turnir u streličarstvu, radionica bacanja sjekire, sokolarstvo, bitka za Stjepanov grad, a sve će završiti vatrometom i nastupom DJ-a.

 

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI