Bliži se sezona godišnjih odmora

Turisti će zaobilaziti Neum: Pelješki most mijenja jadranski turizam... 'Ova cesta je (bila) život'

Nedjeljni magazin 20.05.22, 19:56h

Turisti će zaobilaziti Neum: Pelješki most mijenja jadranski turizam... 'Ova cesta je (bila) život'
U bosanskohercegovačkom priobalnom gradu Neumu, koji će izgubiti veliki dio prometa kada most profunkcionira, različita su mišljenja lokalaca o tome što budućnost donosi

 

 

 


Pelješki most u Hrvatskoj uskoro će omogućiti putnicima zaobilazak graničnih prijelaza. Ali nisu svi oduševljeni ovom megagrađevinom.

 


S novog asfalta Pelješkog mosta Ivo Jerković gleda na obližnje primorsko naselje Komarna u kojem obnaša dužnost predsjednika Mjesnog odbora.


"Kada se most otvori, bit ćemo u središtu kruga", kaže Jerković, pokazujući prema turističkim gradovima Dubrovniku i Mostaru, a zatim preko Jadrana na planinski poluotok Pelješac.


"Mislim da će ova [turistička] sezona biti jako dobra. Nakon dvije godine COVID-a 19, spremni smo".


Most dužine 2,4 kilometra na kojem stoji Jerković trebao bi rasteretiti kopnene putove kada zvanično bude pušten u promet u srpnju ove godine, piše Radio Slobodna Evropa.


Vozači koji prometuju obalnom cestom južne Hrvatske trenutno moraju prijeći granični prijelaz Bosne i Hercegovine da bi, nakon devet kilometara, ponovno ušli na teritorij EU.


Budući da bi Hrvatska trebala biti dio schengenskog prostora 2024. godine, bosanskohercegovačka granica mogla bi joj predstavljati problem.


Članstvo u Schengenu znači da se putnici i njihova vozila provjeravaju na ulazu i izlasku iz schengenskog područja.


Dodatna kontrolna točka na bosanskohercegovačkom obalnom pojasu grada Neuma mogla bi pogoršati ionako duge zastoje u prometu tijekom vrućih ljetnih mjeseci.


Nekoliko opcija za zaobilaženje bosanskohercegovačkog teritorija nametnuto je prije nego što je priča o mostu postala stvarnost, uključujući trajektne usluge, podmorski tunel i "zapečaćeni" koridor autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu.


Radovi na mostu, koji je projektirao Slovenac Marjan Pipenbaher, započeli su 2018. godine nakon što je EU pristala pokriti 85 posto troškova, a Hrvatska plaća preostalih 15 posto za projekt vrijedan 438 milijuna dolara.


Kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation pobijedila je na natječaju za izgradnju mosta s četiri trake, s ciljem da se izgradi do kraja 2021. godine. Kineski radnici više od godinu dana bili su smješteni po lokalnim pansionima, a ekipe građevinara mogle su se vidjeti kako između smjena pecaju i igraju badminton.


U bosanskohercegovačkom priobalnom gradu Neumu, koji će izgubiti veliki dio prometa kada most profunkcionira, različita su mišljenja lokalaca o tome što budućnost donosi.


Nikita, konobar u restoranu Motela More na kratkoj bh. obalnoj magistrali, nije optimističan. "Ova cesta je život", rekao je na svom lošem engleskom, zaključivši da će njegov posao, koji se uglavnom oslanja na tranzitne turiste, biti "ugašen" kada most bude otvoren i turisti počnu zaobilazili Neum.


Ali udaljite li se od magistrale, stavovi su drugačiji.


U City baru i kafiću na neumskoj rivi vlasnik Davor kaže da će jednostavniji pristup Pelješcu privući više Bosanaca i Hercegovaca na obale tog poluotoka, te ističe značaj nove prometnice koja će, tvrdi, značajno skratiti put od Mostara do Neuma. Iako priznaje da tvrtkama, koje se uglavnom oslanjaju na promet vezan za Hrvatsku, neće biti lako, Davor smatra da se "dalje od autoceste neće mnogo toga značajnog dogoditi". "Neki ljudi se jednostavno boje promjena."


Mještani Komarne pripremaju se za turističku sezonu. Pitoreskno hrvatsko naselje, s ribarskim čamcima koji se njišu na valovima Jadranskog mora, sada će biti na vidiku vozača koji prelaze Pelješki most. Mjesto će postati samo sebi reklama.


Ivo Jerković već rebrendira neke od svojih tvrtki u naselju. Restoran koji on vodi u Komarni, a u kojem su se tijekom zime hranili građevinski radnici, uskoro će otvoriti vrata ali pod novim nazivom - Most - kako bi ukazao na spektakularan pogled s njegove terase.

 

(RSE/DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI