Na ovo se dugo čekalo

Usvojen projekt gradnje turističkog centra na Velikom polju na Igmanu: Sportski tereni, konjušnica, restorani, staza za nordijsko skijanje...

Biznis Klub 19.05.22, 19:06h

Usvojen projekt gradnje turističkog centra na Velikom polju na Igmanu: Sportski tereni, konjušnica, restorani, staza za nordijsko skijanje...
Budući investitori na Igmanu mogu graditi turistički centar po savremenim standardima, resort namijenjen pripremama sportskih ekipa, boravku djece, škole u prirodi te generalno obezbijediti uslove za welness i rekreaciju, navode iz Općine

 

 

 

Općinsko vijeće Hadžići danas je na sjednici donijelo odluku (22 glasa "za", četiri uzdržana i jedan protiv) o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta „Igman - Veliko polje“, saopćeno je iz te općine. 

 

Na ovaj dokument se dugo čekalo i njime su otvorena vrata aktiviranja velikih turističkih potencijala te općine i države. Vijećnici su svim budućim investitorima odredili okvire šta se i kako može graditi na Igmanu, navedeno je također u saopćenju Općine Hadžići.

 

- Plan predviđa uređenje 38 hektara najatraktivnijeg dijela Velikog polja u čijem je središtu hotel Monti. Veliki broj sportskih terena, staza za nordijsko skijanje, konjušnica i restorana. Dakle sve ono što je predviđao raniji plan iz 1981. godine, koji je rađen za potrebe održavanja ZOI 84. uz izgradnju dodatne sportske dvorane. Budući investitori na Igmanu mogu graditi turistički centar po savremenim standardima, resort namijenjen pripremama sportskih ekipa, boravku djece, škole u prirodi te generalno obezbijediti uslove za welness i rekreaciju - navode iz Općine.

 

Većinom glasova je na sjednici usvojena i Informacija o izvršenju budžeta Općine Hadžići za prva tri mjeseca tekuće godine. Ostvareni su prihodi i primici od 8.094.526,93 KM, što je 54,14 posto planiranih sredstava. U odnosu na isti period prethodne godine, ukupni prihodi su veći za 65,34 posto.

 

Izvještaje o radu za 2021. godinu i plan rada za narednu Vijeću su podnijeli direktori  JU „Kulturno - sportski i rekreacioni centar“ (KSIRC) Hadžići Ilijas Kovačević i JKP „Komunalac“ d.o.o. Hadžići Irfan Čović.

 

"Komunalac" je ostvario finansijsku dobit u 2021. godini od 43.000 KM, dok je prometovao 4,9 miliona KM. S druge strane, KSIRC Hadžići je ostvario nešto vise od 333.000 KM prometa, a dobit na kraju 2021. godine iznosila je 1578 KM. Ustanova nema neizmirenih obaveza prema uposlenicima, nema kreditnih zaduženja niti dugovanja prema dobavljačima i potpuno je likvidna.

 

Informacije o aktivnostima preduzeća „RAD“ Sarajevo i „Sarajevogas“ d.o.o. Sarajevo su povučene s dnevnog reda zbog nedolaska njihovih predstavnika.

 

Vijeće je saslušalo Informaciju o radu ustanova i kvalitetu usluga u djelatnosti zdravstva na području općine Hadžići.

 

Sjednicom je predsjedavao Almin Bašić, a bilo je prisutno 28 vijećnika.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI