PODRŠKA DOMAĆOJ PROIZVODNJI

Potencijal hercegovačke trešnje je ogroman: Ministar Dedić otvorio 'Dan mediteranskog voća' u Mostaru

Biznis Klub 19.05.22, 15:04h

Potencijal hercegovačke trešnje je ogroman: Ministar Dedić otvorio 'Dan mediteranskog voća' u Mostaru
- Ovo podneblje je poznato po uzgoju mediteranskog voća, posebno trešnje, i vrijednim ljudima. Od izuzetnog značaja za sve naše građane je ulaganje i podrška domaćoj proizvodnji, posebno proizvodnji hrane u ovim izazovnim vremenima - kazao je premijer Novalić

 

 

 


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u četvrtak je u Mostaru otvorio Prvi "Dan mediteranskog voća", poručivši da je važnost domaće proizvodnje hrane i potrebe kreiranja dodatnih vrijednosti kojima se osigurava ekonomska stabilnost poljoprivrednih proizvođača i unapređuje ambijent za njihovo poslovanje, ove godine više nego ikada na listi prioriteta Vlade Federacije BiH.


- Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz ovogodišnji proračun planira podrške sektoru voćarstva kao i prerađivačima i liderima u otkupu voća, posebno kroz Projekat IFAD. Vrijednost hrane iz dana u dan, a posljedično krizama koje su pogodile svijet, rapidno raste i naši poljoprivredni proizvođači na takva stanja trebaju gledati kao na šansu za razvojem svojih poslovanja - kazao je ministar Dedić.


Inače, manifestacija se održava u okviru projekta "Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini", s ciljem promocije novog brenda "Hercegovačka trešnja".


Nedim Badžak, direktor kompanije Jaffa-Komerc iz Mostara i predsjednik klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine u osnivanju istaknuo je kako ovaj manifestacija ima za cilj promociju domaćeg mediteranskog voća.


- Proizvodnja trešnje kao i promocija brenda 'Hercegovačka trešnja' upravo ima za cilj ukazati na razvojne potencijale koje omogućava uzgoj mediteranskog voća i iz toga razloga smo pokrenuli aktivnosti na osnivanju klastera proizvođača voća ovdje u Hercegovini - kazao je Badžak.


Manifestaciju su posjetili i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sa svojim zamjenicima Jelkom Milćević i Veskom Drljačom te ministrom Josipom Martićem, a tijekom manifestacije nazočni su imali priliku pogledati promotivni videospot o najznačajnijim činjenicama o trešnji i potrebi za njenim brendiranjem.


- Ovo podneblje je poznato po uzgoju mediteranskog voća, posebno trešnje, i vrijednim ljudima. Od izuzetnog značaja za sve naše građane je ulaganje i podrška domaćoj proizvodnji, posebno proizvodnji hrane u ovim izazovnim vremenima - kazao je premijer Novalić.


Projekat "Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini" je produkt razvojnog partnerstva s Jaffa-Komerc d.o.o., a koji se realizira u okviru develoPPP.de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.


U sklopu ove manifestacije održana je i panel diskusija na temu "Potencijali Hercegovačke trešnje", tijekom koje su se obratili predstavnici javnog sektora, proizvođača, kupaca, akademske zajednice i međunarodne organizacije.


Uz federalnog ministra Šemsudina Dedića, na panel diskusiji govorili su Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerc, Slaviša Jovanović, savjetnik na projektu "Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini" iz GIZ GmbH, Jasmina Aliman, prof. dr. poljoprivrednih nauka i Asim Hadžić, direktor MDDI Grupe u Bosni i Hercegovini.


Zainteresirana javnost imala je priliku da posjeti štandove mediteranskog voća te se pobliže upozna s IT trendovima u oblasti  poljoprivrede.

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI