Značajna pomoć iz KS

Kulturnim ustanovama od državnog značaja dodijeljeno 953.000 KM

Kultura 19.05.22, 11:33h

Kulturnim ustanovama od državnog značaja dodijeljeno 953.000 KM
Obraćajući se potpisnicima ugovora, ministar Avdić naveo je da i ovi transferi govore u prilog činjenici da su Vlada KS i Ministarstvo kojim rukovodi veoma ozbiljno pristupili rješavanju brojnih problema s kojima se ove ustanove suočavaju

 

 

 

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić danas je s predstavnicima pet ustanova kulture od državnog značaja potpisao ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje programa u oblasti kulture za 2022. godinu.  


Sredstva u ukupnom iznosu od 953.000 KM dodijeljena su Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine (350.000 KM), Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti (120.000 KM), Historijskom muzeju BiH (155.000 KM), Umjetničkoj galeriji BiH (146.000 KM), Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH (104.000 KM) i Kinoteci BiH (78.000 KM), s tim da je direktorica Historijskog muzeja BiH bila spriječena danas potpisati ugovor, pa će to učiniti naknadno.   


Obraćajući se potpisnicima ugovora, ministar Avdić naveo je da i ovi transferi govore u prilog činjenici da su Vlada KS i Ministarstvo kojim rukovodi veoma ozbiljno pristupili rješavanju brojnih problema s kojima se ove ustanove suočavaju.  
 

Posebno je naglasio da je zadovoljan što je sredstva dobila i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, jer su riješene administrativne i zakonske poteškoće koje su u proteklom periodu dodatno opterećavale funkcioniranje ove ustanove.  


“Znam koliko su ova sredstva neophodna za djelovanje vaših institucija, ali i za plate zaposlenih, te izražavam zadovoljstvo što smo zajedno uspjeli da ovaj transfer realiziramo”, naveo je ministar Avdić.  


Iskazao je spremnost da i u narednom periodu aktivno radi na pružanju podrške državnim ustanovama kulture. U tom kontekstu, pomenuo je Zakon o kulturi koji je trenutno u prednacrtu. Ovaj zakon trebao bi biti usvojen do kraja godine, a prema riječima Avdića, prilikom izrade vodit će se računa da državne ustanove kulture u tom zakonskom rješenju nađu mjesto kakvo zaslužuju. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI