SIMBOL PRESTIŽA

Prodaje se ostrvo u Jadranskom moru, cijena 'sitnica': Ali ima jedan (mali) problem zbog kojeg mnogi odustaju...

Lifestyle 18.05.22, 21:02h

Prodaje se ostrvo u Jadranskom moru, cijena 'sitnica': Ali ima jedan (mali) problem zbog kojeg mnogi odustaju...
Posjedovati otok definitivno je simbol prestiža. Nekom prilika za dobru zaradu, nekom nacionalno blago u koje nitko ne smije dirati. Ipak, jedno je sigurno. Za sada nema nikakvog straha od rasprodaje hrvatskih otoka

 

 

 


Hrvatska ima 1.244 otoka, otočića, hridi i grebena, a naseljenih je 66. Mali su uglavnom u vlasništvu države, više od 80 posto, a ostatak je u privatnom vlasništvu.


Jedan takav je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, točnije malom mjestu Vinišće. Zove se Mali Kosmač, a površina od 5 tisuća kvadratnih metara u privatnom je vlasništvu starosjedioca iz Vinišća. Cijena ovog otočića trenutno iznosi 700 tisuća eura, no iz agencije kažu da bi cijena mogla narasti i do milijun eura, prenosi N1.


Ovaj otočič na prodaji je od 2016. godine i još uvijek nije našao svog vlasnika. Vlasnica agencije za nekretnine Jasminka Biliškov kaže da je zainteresiranih itekako bilo, kako stranih tako i domaćih državljana. Kada shvate da prostornim planom nije dozvoljeno građenje i kada se upoznaju s propisima prostornog planiranja, vrlo brzo odustanu.


Ekipa N1 televizije obišla je spomenuti otok. Okružen je oštrim stijenama te je zbog toga na njega nemoguće pristati. Njegovu unutrašnjost čine makija i nisko raslinje. Iz Splitsko-dalmatinske županije kažu za N1 da je takav otok pogodan isključivo za bavljenje poljoprivredom. Dožupan Stipe Čogelja ponavlja da je svaka gradnja na njemu nemoguća, ali i nedopustiva trenutnim prostornim planom.


Mještani su glede prodaje podijeljeni. Jedni smatraju da ono što se mukotrpno steklo ne bi trebalo rasprodavati (osobito strancima). Drugi pak nemaju ništa protiv prodaje, ali niti protiv toga da takva imovina pripadne u ruke strancima.


Da bi Hrvatska na ovakvim otočićima itekako mogla zaraditi, smatra agentica za nekretnine Jasminka Biliškov. Smatra da se Hrvatska treba ugledati na grčki model i dopustiti gradnju, barem u kontroliranim uvjetima. No, sve je to potrebno mijenjanje zakona i prostornoga plana.


Isto tako valja naglasiti činjenicu da se otok ne prodaje, već zemljište na otoku. Njegova obala je pomorsko dobro kojim upravlja županija, a vlasnik pomorskog dobra ne može biti nitko.


Posjedovati otok definitivno je simbol prestiža. Nekom prilika za dobru zaradu, nekom nacionalno blago u koje nitko ne smije dirati. Ipak, jedno je sigurno. Za sada nema nikakvog straha od rasprodaje hrvatskih otoka.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI