reagovali iz stranke za bih

I do sada su HDZ i Dragan Čović demonstrirali kako izgleda demokratija tamo gdje oni imaju moć, održavajući...

Front 18.05.22, 20:02h

 I do sada su HDZ i Dragan Čović demonstrirali kako izgleda demokratija tamo gdje oni imaju moć, održavajući...
Žalosno je da i predsjednik i Vlada Republike Hrvatske podržavaju takvu destruktivnu politiku u BiH koja destabilizuje cijeli region, a posebnu štetu nanosi odnosima dvije zemlje

 

 

 

 

Stranka za Bosnu i Hercegovinu danas je održala 6. redovnu sjednicu Predsjedništva na kojoj su razmatrana aktuelna politička pitanja i usvojene odluke koje su vezane za organizaciju Općih izbora u oktobru ove godine. 


Pokušaj spriječavanja održavanja izbora, blokiranjem budžeta za njihovu organizaciju od strane HDZ-a BiH, jasno ukazuje ko blokira razvoj demokratije u Bosni i Hercegovini. Pored toga što se u propalom pokušaju izmjene Izbornog zakona HDZ BiH zalagao za etnokratiju umjesto evropsku demokratiju, sada blokira i iskazivanje slobodne volje građana. Ovim je još jednom pokazana pogubnost dugogodišnjeg prepuštanja finansijske vertikale na svim nivoima vlasti HDZ-u, što SBiH neće dozvoliti u budućnosti. 


I do sada su HDZ i Dragan Čović demonstrirali kako izgleda demokratija tamo gdje oni imaju moć, održavajući jednog gradonačelnika na vlasti u Mostaru punih 12 godina bez izbora, ili blokiranjem implementacije izbora iz 2018. godine pa imamo istu vladu u entitetu Federacija BiH 8 godina. Žalosno je da i predsjednik i Vlada Republike Hrvatske podržavaju takvu destruktivnu politiku u BiH koja destabilizuje cijeli region, a posebnu štetu nanosi odnosima dvije zemlje. Ako se tome doda i koordiniranje svih aktivnosti HDZ-a BiH sa čovjekom sa crne liste Amerike i Velike Britanije, Miloradom Dodikom, onda je jasno da su Dodik i Čović otvoreni protivnici NATO i EU integracija, a u korist razbijanja sigurnosti Evrope i Sjeveroatlanskog saveza. 


Jedini ispravan odgovor na takve aktivnosti jeste ubrzavanje procesa euroatlanskih integracija. Prioritet naše zemlje, posebno u novonastalim političkim okolnostima nakon invazije Rusije na Ukrajinu, mora biti punopravno članstvo u NATO savezu. Bez sigurnosti u Bosni i Hercegovini, neće biti ni sigurnosti Jugoistočne Evrope, a znamo ko želi destabilizaciju. Ulaskom Bosne i Hercegovine u NATO poslala bi se jasna poruka Srbiji i njenim nalogodavcima, da trajno moraju odustati od pokušaja mjenjanja granica i otimanja teritorija od drugih država. Očigledno je da Srbija zajedno sa Dodikom intezivno radi na tome, posebno nakon 2014. godine kada je i počeo rat u Ukrajini.


Zbog toga je veoma važno jačanje nezavisnog sudstva koje će biti imuno na političke utjecaje i koje će sankcionisati političke aktere u slučajevima očiglednog kršenja zakona Bosne i Hercegovine što HDZ čini opstruiranjem održavanja izbora u skladu sa zakonom i nadležnostima Centralne izborne komisije. 


Pored toga, primjer ponovnog pokretanja procesa u slučaju Dobrovoljačke ulice pokazuje intenciju revizije historije i mjenjanja karaktera rata u BiH. Presude u slučaju Dobrovoljačke, u Londonu 2010. godine i Beču 2011. godine, kao i presude iz Haga, jasno dokazuju da ne postoji ratni zločin. Ponovno pokretanje postupaka u Sudu BiH stvara dodatno nepovjerenje u nezavisnost sudskih institucija. 


Na sjednici Predsjedništva stranke su donesene odluke koje se tiču pripreme dokumentacije i prijave za predstojeće izbore. U protekle dvije sedmice prikupljeno je 12 hiljada potpisa podrške za kandidaturu SBiH na predstojećim Općim izborima.


Stranka za BiH izlazi samostalno na izbore i imat će kandidate na svim nivoima - navodi se u saopćenju SBiH.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

BLIN
KOMENTARI