Nakon zahtjeva gradonačelnika Brčkog

Pravosuđe odustalo od nabavke za odlazak na žalost: Propala kupovina kafe, šećera, napolitanki, banana...

Hronika 18.05.22, 13:15h

Pravosuđe odustalo od nabavke za odlazak na žalost: Propala kupovina kafe, šećera, napolitanki, banana...
Pravosudna komisija u ovom gradu provodila je javnu nabavku u kojoj su tražili ponude od firmi za poklone za potrebe "odlaska na žalost u slučaju smrti"

 

 

Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH podnijela je zahtjev za otkazivanje tendera nabavke roba-potrepština povodom odlaska na žalost u slučaju smrti za potrebe Pravosuđa Brčko distrikta BiH.

 

Zahtjev je podnesen Odjeljenju za stručne i administrativne poslove za javne nabavke Vlade Brčko distrikta BiH. Poništavanje tendera je prije toga tražio i gradonačelnik Esed Kadrić koji je optužio pravosudne institucije u tom gradu za zloupotrebu ovlasti.

 

- Odlučno demantujemo bilo kakvu odgovornost za ovaj sramni postupak nadležnih u Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH. Podsjećamo javnost da se vlast u Brčkom, kao i u svim ostalim demokratskim društvima dijeli na izvršnu, zakonodavnu i sudsku te je tako koncipiran i budžet Brčko distrikta BiH - navedeno je u saopćenju Vlade Brčko distrikta.

 

Kako su dodali, sve institucije izvršne, zakonodavne i sudske komponente vlasti u Brčko distriktu imaju svoj dio budžeta kojim raspolaže na način kako to zakon nalaže. Nažalost, naglasili su, neki su zloupotrijebili svoja ovlaštenja i posegli za ovim sramotnim potezom, koji je zgrozio javnost, ne samo u Brčkom već i u regionu.

 

Pravosudna komisija u ovom gradu provodila je javnu nabavku u kojoj su tražili ponude od firmi za poklone za potrebe "odlaska na žalost u slučaju smrti".

 

U ponudi su tražili kafu, šećer, keks napolitanke, sokove od narandže i borovnice, banane, limun i ukrasne vrećice.

 

Pravosudna komisija je samostalno nezavisno tijelo. Pruža administrativnu i logističku podršku pravosudnim institucijama u Brčko Distriktu.

 

Tender je prošle sedmice raspisan za potrebe Pravosudne komisije, Osnovnog suda, Pravobranilaštva i Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta.

 

Zahtjev je potpisao predsjednik komisije Safet Pizović koji je izjavio kako ne vidi u tome ništa sporno, te da "nije nešto oko čega treba praviti problem".

 

Tenderska dokumentacija veoma brzo je postala viralna na društvenim mrežama, a građani Bosne i Hercegovine s nevjericom su dočekali posljednji potez bahatosti budžetskih vinovnika, u ovom slučaju zaposlenih u pravosuđu.

 

tender-1-brcko

 

tender-2-brcko

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

BLIN
KOMENTARI