ZA MANJE PLAĆAJU VIŠE

Kako proizvođači varaju kupce, nadaju se da neće primijetiti: ‘Potrošači su dvaput opljačkani, obratite pažnju na ovo’

Biznis Klub 18.05.22, 11:30h

Kako proizvođači varaju kupce, nadaju se da neće primijetiti: ‘Potrošači su dvaput opljačkani, obratite pažnju na ovo’
Najprije je na to utjecala pandemija koronavirusa, a sve je dodatno začinila kriza s energentima. Ne samo da mnogi proizvodi poskupljuju, nego sada kupci za manje plate više

 

 

 


Stalna poskupljenja postala su naša svakodnevnica zadnjih mjeseci... Gotovo svaki dan suočimo se sa nekom novom cijenom, uvijek višom, a ekonomski analitičari upozoravaju da će se talas poskupljenja i inflacija nastaviti i u narednom periodu te da nema puno prostora za optimizam.


A sa istim problemom bore se i druge države... I u Njemačkoj su potrošačke cijene u konstantnom su rastu. Najprije je na to utjecala pandemija koronavirusa, a sve je dodatno začinila kriza s energentima. Ne samo da mnogi proizvodi poskupljuju, nego im se i smanjuje gramaža.


Tako kupci sada za manje plate više, piše Fenix magazin.


Iz potrošačkih centara u Njemačkoj upozoravaju da su tako “potrošači zapravo dvaput opljačkani”.


“Proizvođači pokušavaju sakriti inflaciju, nudeći manje sadržaja u pakovanju iste veličine. Potrošači bi stoga uvijek trebali obratiti pozornost na gramažu”, objašnjava ekonomist Gunther Schnabl.


Trgovci se nadaju da potrošači neće primijetiti da se smanjila gramaža određenih proizvoda.


“Mnogi proizvođači pribjegavaju jeftinijim sastojcima, mijenjaju recepte i smanjuju kvalitetu proizvoda. To će potrošači još teže prepoznati”, rekao je Schnabl.


Njemački list Bild iznio je nekoliko primjera proizvoda kojima je manja gramaža, a veća cijena. Čips marke Pringles tako je prije je koštao 2,59 eura/200 grama, a sada 2,79 za 185 grama u Reweu. Dezodorans za intimno područje Vionell u dm-u sada košta 3,95 eura (125 ml) umjesto 2,95 eura (150 ml). Slično je uočeno i s tabletama za perilice marke Somat Classic. Umjesto 82 tablete prije, sada ih u pakiranju dođe samo 77. Mikana topljeni sir je prije koštao 1,99 eura, a sad mu je cijena narasla na 2,29 eura. Naravno, pakiranje je manje za 10 grama.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI