Akademik Esad Duraković/ USAVRŠENO BEZUMLJE

Bože, spasi nas juriša nekih muftija i 'muslimana' na samo srce islama! Mene je u ovome času stid tih ljudi...


16.05.22, 20:01h

 

 

 

 


Glavni muftija Talgat Tadzhuddin, šef ruske Centralne muslimanske duhovne uprave, izjavio je ovih dana da borba uz ruske snage u Ukrajini predstavlja "sveti džihad za muslimane" i da je "svaki musliman koji pogine u tom ratu šehid"!?
Ova notorna zloupotreba religije u političke svrhe podsjetila nas je na slične postupke u ime vjere stoljećima ranije.

Tim povodom za portal Radiosarajevo.ba piše akademik Esad Duraković, filolog, orijentalista, arabist, prevodilac Kur'ana, književni kritičar, član ANU BiH.

 

Najprije je čečenski 'musliman' Ramzan Kadirov u ime 'svojih' muslimana proglasio svetim ratom agresiju na Ukrajinu i poveo je svoje borce u juriš na tuđu zemlju, na druge nedužne ljude, na razaranje dječjih zavičaja, na mir staraca – na sve što je i po islamu vrijedno i sveto on je poveo svoje borce, ne znajući, u svojoj suštinski paganskoj osionosti da je to juriš na najviša načela islama, Kur'ana.


Ovih dana je stigla još viša ovjera toga antiislamskog ZULUMA od strane „ruskog reisa“ Talgata Tadzhuddina koji također proglašava džihadom rat „muslimanskih“ boraca iz Rusije protiv nedužnih Ukrajinaca. Ta njegova fetva je apsolutno šokantna, antiislamska, nehumana. Ona je najviši i najsuroviji nivo NASILJA nad samim islamom.


Smatram – neka mi se na zamjeri – da o islamu znam mnogo (o njemu sam često pisao, i prijevod Kur'ana sam objavio 2004. godine) te znam da se u Kur'anu na više mjesta naglašava kako muslimani ne smiju započinjati kavgu i agresiju, ali jesu dužni da se brane ako su napadnuti (5:87).

 

Ta njegova fetva je apsolutno šokantna, antiislamska, nehumana. Ona je najviši i najsuroviji nivo NASILJA nad samim islamom


Islam je i nazivom ("prepuštanje miru") i cijelim sadržajem Kur'ana religija mira. Opće je mjesto u Kur'anu: „Ko ubije jednu nedužnu dušu, kao da je pobio cijelo čovječanstvo!“ (5:32). Moglo bi se navesti još mnogo sličnih citata iz Kur'ana.


Proglašavati tako surov napad na (susjednu) suverenu zemlju borbom u ime islama u najmanju ruku je suludo. To je usavršeno bezumlje! Zar su ruski ili bilo koji muslimani dužni da u ime islama razaraju čitave gradove u jednoj suverenoj zemlji, da tjeraju u izgon milione nedužne djece i staraca?!


O tuđoj vjeri niko nema pravo da sudi osim Boga; to je direktan atak na Božije prerogative.


Ramzan i ovaj zlotvorni ruski Muftija upravo su dali ogroman, nemjerljiv doprinos islamofobiji u svijetu, pa su tako nanijeli i stravičnu, nemjerljivu štetu i muslimanima u BiH.


U ime religija činili su se i čine se najveći zločini u povijesti svijeta. Karl Gustav Jung je zapisao u djelu "Psihološki tipovi" da su u ime kršćanstva učinjeni najveći zločini i povijesti. No, mi znamo da to NIJE KRŠĆANSTVO već je to njegova zloupotreba. Ni fetve ovih tzv. muftija nisu islam, uvjeravam u to sve ljude, nego je to stravična zloupotreba islama.

 

Ramzan i ovaj zlotvorni ruski Muftija upravo su dali ogroman, nemjerljiv doprinos islamofobiji u svijetu, pa su tako nanijeli i stravičnu, nemjerljivu štetu i muslimanima u BiH


Bože, zašto ne interveniraš protiv onih koji ovako naopako i nasilno falsificiraju Tvoje riječi?! Dokle ćeš ih puštati, svemogući Bože?! Obraćam Ti se kao vjernik, kao naučnik, kao intelektualac, krvarećeg srca: Interveniraj protiv ovog nasilja nad Tvojom Istinom, protiv ovog kidisanja na Vrlinu a koje se čini u Tvoje uzvišeno ime!


Mene je u ovome času stid tih ljudi koji izdaju te monstrumske fetve u Tvoje ime nad kojim čine stravično nasilje!


Zašto ne reagiraš na patnju nedužne djece, pa i na moju vjerničku suzu smještenu u ovaj vapaj, u bespomoćnosti i ogorčenosti zbog toga što se toliko nasilje lažno proglašava Tvojom voljom, služenjem Tebi?!


Spasi nas ovog juriša nekih muftija i "muslimana" na samo srce islama!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)