FOTO/ I na bh. moru porasle cijene

Za vikend u Neum stigle stotine turista: Otvorena sezona kupanja, a evo i kakve su cijene u restoranima

Biznis Klub 15.05.22, 18:05h

Neum, koji je prethodnih godina bio izuzetno popularan, sigurno da će i ove sezone biti čest izbor za odmor kod domaćih turista. Tome se nadaju i turistički radnici u jedinom bh. gradu na Jadranu, koji ističu da je Neum u infrastrukturu i uređenje obale za ovogodišnju turističku sezonu uložio 700 hiljada KM.
 
 
 
 
 
Kako se približava kraj maja Bosanci i Hercegovci razmišljaju o ljetovanju i prave planove gdje će provesti godišnje odmore. Zbog loše ekonomske situacije u našoj zemlji, ali i vala poskupljenja, mnogi će ove godine morati preskočiti ljetovanje ili će na Jadran dolaziti za vikend. 
 
 
Ako planirate ljetovanje u Hrvatskoj, ovaj put morat ćete izdvojiti mnogo više novca nego prethodnih godina. Apartmani koji su prošle godine na hrvatskom primorju koštali 80 eura, sada će biti 110 ili 120 eura.
 
 
Kada se tome dodaju ostala poskupljenja, izgledno je da će većina Bosanaca i Hercegovaca tražiti druge jeftinije destinacije.
 
 
Neum, koji je prethodnih godina bio izuzetno popularan, sigurno da će i ove sezone biti čest izbor za odmor kod domaćih turista. Tome se nadaju i turistički radnici u jedinom bh. gradu na Jadranu, koji ističu da je Neum u infrastrukturu i uređenje obale za ovogodišnju turističku sezonu uložio 700 hiljada KM.
 
 
- Iako će predsezona biti lošija od planirane zbog rata u Ukrajini, očekujemo rekordan broj domaćih gostiju stavljanjem u funkciju nove ceste Stolac - Neum. I u Neumu će biti nešto skuplje ove godine. Ne toliko koliko u Hrvatskoj, maksimalno 10 posto, barem u apartmanima koje ja izdajem. Od 150 do 200 maraka je cijena iznajmljivanja četvorokrevetnog apartmana. U poređenju sa Hrvatskom, to je povoljno i prihvatljivo za standard Bosanaca i Hercegovaca. Interes je već veliki, javljaju se i gosti koji su prije dolazili, naši redovni gosti već prave rezervacije za ljeto. Gosti su pretežno Bosanci i Hercegovci i naši ljudi koji žive van BiH- kaže Alem Kordić, Sarajlija koji uspješno vodi nekoliko luksuznih vila u Neumu.
 
 
Tokom vikenda u bh. biser na Jadranu stigle su stotine Bosanaca i Hercegovaca. Najviše je Sarajlija, a autobusima na ekskurziju su stigli učenici iz nekoliko škola iz različitih krajeva BiH. Sunčano i toplo vrijeme posjetioci su iskoristili da otvore sezonu kupanja u Neumu. Naime, temperatura zraka je 27, a mora 18 stepeni Celzijusovih, tako da je i više nego idealno za kupanje u ovo doba godine.
 
 
Dragan Njavro, vlasnik restorana Laguna u Neumu, koji važi za jedan od najboljih u gradu, zadovoljan je posjetom za vrijeme vikenda. 
 
 
- Za sada sve ide kako smo se nadali. Za vikend smo imali nekoliko većih grupa. Cijeli život radim u ugostiteljstvu, a 10 godina sam radio u Njemačkoj. Svoj restoran vodim 20 godina. Poznati smo po dobroj kuhinji, imamo bogatu ponudu, od bosanskih i hercegovačkih specijaliteta, preko pasti i pizza, do ribljih jela po kojima smo poznati u Neumu i okolini. Ove godine očekujemo da sezona bude jedna od najuspješnijih i nadamo se da će se obistiniti predviđanja turističkih radnika za Neum – kaže Dragan Njavro.
 
 
Cijene hrane i pića su sasvim prihvatljive. Za kafu u kafićima trebate izdvojiti od 2 KM za espresso do 2.5 i 3 KM za kafu sa mlijekom, odnosno kapućino. Cijene mineralne vode i sokova se kreću od 2.5 do 3.5 KM, koliko košta i flaša piva. Kada je u pitanju hrana, za brzi obrok poput hamburgera i ćevapa trebate izdvojiti od 6 do 11 KM, cijene svima omiljenih pizza su od 10 KM do 14 KM, a cijena kilograma ribe prve kategorije je 100 KM. Ukoliko se želite osvježiti sladoledom, cijene po kuglici se kreću od 1.5 do 2 KM.
 
 
 
(DEPO PORTAL/dg)
BLIN
KOMENTARI