VIDEO/ VELIKA ZAVRŠNICA U TORINU

Glasovi publike presudili: Kalush Orchestra iz Ukrajine sa pjesmom 'Stefania' pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga

Zabava 15.05.22, 01:10h

Glasovi publike presudili: Kalush Orchestra iz Ukrajine sa pjesmom 'Stefania' pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga
Nakon glasova žirija, prvo mjesto držao je Sam Ryder iz Velike Britanije, druga je bila Švedska, a treća Španija. No, nakon glasova publike sve se promijenilo...

 

 

 

Velika završnica ovogodišnjeg takmičenja za pjesmu Eurovizije održana je večeras u dvorani Pala Alpitour u Torinu, a pobjedu su odnijeli (očekivano) predstavnici Ukrajine, grupa Kalush Orchestra sa pjesmom 'Stefania', sa nevjerovatnim 631 bodom.

 

 

Nakon glasova žirija, prvo mjesto držao je Sam Ryder iz Velike Britanije, druga je bila Švedska, a treća Španija. No, nakon glasova publike sve se promijenilo, a Britanac je u konačnici ostao na drugom mjestu... Predstavnica Srbije Konstrakta, koja je važila za jednu od favoritkinja ovogodišnjeg Eurosonga, zahvaljujući glasovima publike (225 bodova) na kraju je zauzela odlično peto mjesto.

 

konstrakta-evrovizija 

 

Kao i u dvjema prethodnim, polufinalnim večerima, voditelji programa bili su popularna italijanska pjevačica Laura Pausini, radijski voditelj Alessandro Cattelan i muzičar Mika - Michael Holbrook Penniman.


Za pobjedu na Eurosongu nadmetalo se 20 zemalja koje su svoj nastup izborile u polufinalima, zatim zemlja domaćin, Italija, koja je to osigurala pobjedom na Eurosongu 2021. te još četiri države direktne finalistice: Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka i Španjolska.

 

sam-ryder-uk-eurosong-2022


U prvoj polufinalnoj večeri plasman u finale izborile su Švicarska, Litva, Armenija, Island, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska, a u drugoj: Poljska, Finska, Estonija, Belgija, Australija, Češka, Azerbejdžan, Švedska i Rumunija.

 

cornelia-jakobs-svedska-eurosong-2022


Situacija na kladionicama mijenjala se iz minute u minutu, a pred samo zbrajanje glasova na prvom mjestu bila je Ukrajina, drugo mjesto držala je simpatična plavokosa Šveđanka, dok je dugokosi Sam Ryder iz Velike Britanije bio treći. Na četvrtom mjestu bila je Španjolka Chanel, na petom Talijani, šesti su bili Norvežani s pandemijskom pričom o Crvekapici i korona virusu, a sedmi poljski operni pjevač.

 

chanel-spanija-eurosong-2022


Konstrakta je u tom trenutno bila na osmom mjestu... Na začelju liste tri minute uoči kraja glasanje bio je pjevač iz Belgije.


A dok je trajalo glasanje RAI se pobrinula za pravi spektakl, pa je tako u Torinu nastupila grupa Måneskin, pobjednica prošlogodišnjeg Eurosonga.


Njemu se u večerašnjem show programu pridružila i legendarna Gigliola Cinquetti, veteranka talijanske muzičke scene i Eurosonga koja je izvela pjesmu "Non ho l'età" ("Premlada sam"), s kojom je sa 16 godne, davne 1964., pobijedila na Sanremu, a na Eurosongu u Kopenhagenu godinu dana kasnije Italiji donijela prvu pobjedu. Zanimljivo je da je Italiju predstavljala još jednom na Euroviziji, 1974. u Brightonu i zauzela drugo mjesto, jer je prvo tada osvojila ABBA s pjesmom "Waterloo".


Show program završen je medleyem koji je izveo fantastični Mika, Michael Holbrook Penniman, britanski kantautor libanonskog porijekla.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI