stručnjaci upozoravaju

Postoji jedan često zanemaren simptom dijabetesa na kojeg oboljeli ne obraćaju pažnju, a važan je!

Lifestyle 14.05.22, 17:17h

Postoji jedan često zanemaren simptom dijabetesa na kojeg oboljeli ne obraćaju pažnju, a važan je!
Postoje različite poznate komplikacije koje se razmatraju u liječenju dijabetesa, uključujući neuropatiju, nefropatiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju i bolest bubrega

 

 

Prema nedavnom istraživanju, kod oboljelih od dijabetesa postoji rizik od problema sa zubima, a čak je oko 20 odsto veći kod onih koji ne vode dovoljno računa o svom stanju.

 

Kod dijabetičara se vjerovatno razvija karijes, jer glukoza koja cirkuliše u krvi podržava bakterije u ustima koje oslobađaju demineralizirajuće kiseline.

 

Istraživači su istakli da dijabetes povećava rizik od oralnih bolesti.

 

"Postoje različite poznate komplikacije koje se razmatraju u liječenju dijabetesa, uključujući neuropatiju, nefropatiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju i bolest bubrega. Međutim, hronična komplikacija ove bolesti, koja može biti manje uočljiva i manje opipljiva, jeste propadanje i gubitak zubi, što takođe može da pogorša druga stanja."

 

Nalazi ističu potrebu da doktori obrate pažnju na zdravlje usne duplje i zuba pacijenata sa dijabetesom.

 

Komplikacije obično uključuju suva usta, karijes i parodontalnu bolest, što može dovesti do gubitka zuba u teškim slučajevima. Procjenjuje se da oko trećina pacijenata sa dijabetesom pati od problema s ustima kao rezultat lošeg održavanja oralne higijene.

 

(B92, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI