Dok raste napetost

Zbog odluke o ulasku u NATO, Rusija prekida isporuku električne energije Finskoj

Front 13.05.22, 19:04h

Zbog odluke o ulasku u NATO, Rusija prekida isporuku električne energije Finskoj
Kremlj je upozorio da će Rusija "definitivno" shvatiti članstvo Finske kao prijetnju, dok je rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo da će Moskva "biti prisiljena poduzeti recipročne korake, vojno-tehničke i druge, kako bi se pozabavila nastalim prijetnjama"

 

 

 

Rusija će ovog vikenda obustaviti isporuku električne energije Finskoj, rekao je dobavljač u petak, 13. maja dok raste napetost zbog upozorenja Helsinkija da podnese zahtjev za članstvo u NATO savezu.

 

"Obvezni smo obustaviti uvoz električne energije počevši od 14. maja", stoji u saopštenju RAO Nordic, podružnice ruske državne energetske kompanije Inter RAO, dodajući da nije primila uplatu za maj.

 

"Ova situacija je vanredna i dogodila se prvi put u više od 20 godina naše trgovinske istorije", rečeno je iz RAO Nordic. Navedeno je da se nadaju da će se situacija "uskoro" poboljšati i da bi se trgovina električnom energijom mogla nastaviti.

 

Rusija prijeti osvetom dok Finska traži članstvo u NATO-u 'bez odgode'

 

U četvrtak su lideri Finske rekli da bi njihova zemlja trebala da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u "bez odgađanja", što je promjena u politici otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao vojnike u Ukrajinu 24. februara.

 

Kremlj je upozorio da će Rusija "definitivno" shvatiti članstvo Finske kao prijetnju, dok je rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo da će Moskva "biti prisiljena poduzeti recipročne korake, vojno-tehničke i druge, kako bi se pozabavila nastalim prijetnjama".

 

Finska za svoje potrebe uvozi 10 posto električne energije iz Rusije. Nadoknadiće manjak tako što će nabaviti više struje iz Švedske i povećati vlastitu proizvodnju.

 

Finska očekuje da će postati samoodrživa u proizvodnji električne energije 2023. godine.

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI