Bh. rediteljica podržala Puhala

Žbanić: Gdje je spisak ubijene djece?! Srđane, odlično postavljeno pitanje! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti

Hronika 12.05.22, 09:27h

Žbanić: Gdje je spisak ubijene djece?! Srđane, odlično postavljeno pitanje! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti
Status Srđana Puhala izazvao je brojne reakcije, a analitičaru su čak stizale i prijetnje smrću koje je udruženje BH novinari žestoko osudilo

 

 

 

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić na svom Facebook profilu postavila je pitanje koje se tiče broja ubijene djece Sarajeva i dokumentacije o ubijenim mališanima, te podržala analitičara Srđana Puhala koji je nedavno "ponudio nagradu" za onoga ko mu dostavi spisak ubijene djece.

 

- Ja neću nuditi pare kao Srđan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica (za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala). Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima. Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo – previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid? Izvrstan tekst Edina Ramulića! Srđane, odlično postavljeno pitanje! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti”, napisala je Žbanić.

 

Priču o broju ubijene djece tokom opsade Sarajeva pokrenuo je politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo koji je na svom Twitter profilu prozvao nadležne da “dokažu da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete ili da prestanu koristiti taj broj”.

 

Ovaj status Srđana Puhala izazvao je brojne reakcije, a analitičaru su čak stizale i prijetnje smrću koje je udruženje BH novinari žestoko osudilo.

 

 

(N1, DEPO ORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI