Sutra u Sarajevu

Otvaranje izložbe Večernji akt: Pogledajte radove studenata Akademije umjetnosti iz Banje Luke u Zvonu

Kultura 09.05.22, 20:30h

Otvaranje izložbe Večernji akt: Pogledajte radove studenata Akademije umjetnosti iz Banje Luke u Zvonu
Na predmetu Večernji akt nastaju crteži prema živom modelu, a časovi se zbog brze promjene svjetla održavaju u popodnevnim satima. Otuda potiče i tradicionalni naziv predmeta, ističu iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono

 

 

 

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizuje otvaranje izložbe Večernji akt na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata i studentica Akademije umjetnosti u Banjoj Luci koji nastaju pod mentorstvom redovne profesorice Biljane Gavranović, inače članice Likovne grupe Zvono.

 

Izložba će biti otvorena u utorak, 10. maja 2022. godine u 18h u Galeriji Zvono (prostor Galerije Charlama Depot, Skenderija, Terezija bb).

 

vecernji-akt-izlozba

 

“Na ovoj izložbi namjera nam je predstaviti izuzetne rezultate studenata/ica Akademije umjetnosti u Banja Luci koje su postigli na predmetu Večernji akt. Riječ je o studentima druge, treće i četvrte godine. Na predmetu Večernji akt nastaju crteži prema živom modelu, a časovi se zbog brze promjene svjetla održavaju u popodnevnim satima. Otuda potiče i tradicionalni naziv predmeta”, ističu iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono.

 

Proces nastaje u ateljeu, odnosno radnom prostoru za izvođenje nastave. Nastava Večernjeg akta posvećena je crtežu na malom formatu kao samostalnoj likovnoj cjelini, a uključuje jednak omjer teorijskog i praktičnog (kreativnog) pristupa. Cilj nastave Večernjeg akta, ističe profesorica Gavranović, je analiza teorijskih postavki posvećenih ljudskom tijelu što za početak uključuje značenje pojma proporcija i njenog značenja u kontekstu tumačenja prostora.

 

Iza profesorice Biljane Gavranović je izuzetno plodna autorska karijera koja traje duže od četiri decenije. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Milivoja Unkovića na slikarskom odsjeku. Pored brojnih samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, prije tri godine u Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci postavljena je njena retrospektivna izložba. Samostalno i sa Grupom Zvono dobijala je brojne nagrade.

 

Izložba radova studenata/ica profesorice Biljane Gavranović biće postavljena u Zvonu do 1. juna.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI