10. maja

16 koncerata: Festival Majske muzičke svečanosti otvara Ruben Dalubatayn

Kultura 09.05.22, 13:21h

16 koncerata: Festival Majske muzičke svečanosti otvara Ruben Dalubatayn
Festival će biti svečano otvoren recitalom renomiranog pijaniste Rubena Dalibaltayana koji će biti upriličen u utorak, 10. maja u Svečanoj sali Doma Oružanih snaga BiH

 

 

 

Petnaesti festival Muzičke akademije Sarajevo "Majske muzičke svečanosti" (MAS) bit će održan od 10. maja do 10. juna, a cilj je povezivanje pedagoške i umjetničke djelatnosti, javno prezentovanje rada studenata, nastavnika i saradnika ove institucije, ali i obogaćivanje umjetničke scene novim muzičkim sadržajima.

 

Festival će biti svečano otvoren recitalom renomiranog pijaniste Rubena Dalibaltayana koji će biti upriličen u utorak, 10. maja u Svečanoj sali Doma Oružanih snaga BiH.

 

Na najavnoj pres-konfrenciji o Majskim muzičkim svečanostima i programu koji očekuje ljubitelje umjetničke muzike govorili su prodekan za koncertnu djelatnost Muzičke akademije UNSA Dragan Opančić, rektor UNSA Rifat Škrijelj te prorektorica za umjetnost, umjetničko-istraživački rad, kulturu i sport Tamara Karača Beljak.

 

Opančić je ovom prilikom istakao činjenicu da Muzička akademija UNSA organizuje sezone umjetničke muzike, te istakao da je samo u sezoni 2021./2022. održano oko 60 koncerata, izvanrednih koncertnih produkcija nastavnika Akademije, studenata te gostiju.

 

Majske muzičke svečanosti ove godine imaju 16 koncerata.

 

Opačić je također istakao da s obzirom na kvalitet koji nude, kao i obim programe Majske muzičke svečanosti nemaju adekvatno finsiranje. Ovom prilikom je apelovao na vladajuće strukure da prepoznaju vrijednost Festivala.

 

Također je istako da su ovogodišnje MAS najinternacionalniji do sada, a do saradnje s gostima iz inostranstva došlo je kroz razmjene putem Erasmus programa.

 

Rekor UNSA Rifat Škrijelj istakao jer da Univerzitet podržava aktivnosti Muzičke akademije, te zahvalio i čestitao profesorima i studentima koji već 15 godina drže kontinuitet i koji istrajavaju i pored svih nedaća sa kojima se susreće Muzička akademija.

 

Tamara Karača Beljak ovom prilikom je podsjetila da ove godine Akademija likovnih umjetnosti obilježava 50 godina, da se Akademija scenskih umjetnosti bliži četrdesetoj godina, a da je Muzička akademija najstarije te da se probližava njenih 70 godina postojanja.

 

Ona je podsjetila da je profesor Ivan Čavlović 2007. godine pokrenuo ovaj svojevrstan festival umjetnosti.

 

Majske muzičke svečanosti održavati će se na Muzičkoj akademiji, u Domu Oružanih snaga BiH, Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS i u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI