Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Turković: Država bez usvojenog budžeta nema osnovne elemente za efikasno funkcioniranje

Front 09.05.22, 12:34h

Turković: Država bez usvojenog budžeta nema osnovne elemente za efikasno funkcioniranje
Po njenim riječima, u vremenu kada se cijeli svijet, uključujući i BiH, suočava sa nezapamćenim rastom cijena energenata, općom inflacijom, predsjedavajući nije na sjednicu Vijeća ministara BiH delegirao niti jednu mjeru ili predložio strategiju kako da se ublaže posljedice koje trpe građani BiH

 

 

 

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, očekuje da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija objasni zbog čega još uvijek nema državnog budžeta i zašto je ugroženo finansiranje izbora.

 

- Već sedmicama se zahtijeva od njega predlaganje budžeta. Nisam baš sigurna da je političko putovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u SAD, u ovom trenutku kada budžet još uvijek nije usvojen, preče od usvajanja budžeta i rada Vijeća ministara BiH - kazala je Turković Feni.

 

Po njenim riječima, u vremenu kada se cijeli svijet, uključujući i BiH, suočava sa nezapamćenim rastom cijena energenata, općom inflacijom, predsjedavajući nije na sjednicu Vijeća ministara BiH delegirao niti jednu mjeru ili predložio strategiju kako da se ublaže posljedice koje trpe građani BiH.

 

- Država bez usvojenog budžeta nema niti osnovne elemente za efikasno funkcioniranje. Predsjedavajuci Tegeltija očito ima druge prioritete - smatra Turković.

 

Sigurna je da će ga i prijatelji BiH u SAD vrlo jasno pitati zašto blokira rad i finansiranje izbora kao temeljnog demokratskog procesa, i zašto čekaju važne reforme.

 

- Tegeltija je direktno odgovoran pred zakonom i građanima za efikasan rad Vijeća ministara, a ostat će upamćen kao predsjedavajući koji je dozvolio da se nagomila više od 700 neriješenih tačaka dnevnog reda. Političke igre nisu put koji donosi korist građanima, bez obzira koje nacionalnosti bili i gdje u Bosni i Hercegovini živjeli - zaključila je Turković. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI