zanimljivo

Naučnik tvrdi da je konačno riješio misteriju Bermudskog trougla: Natprirodni uzroci nisu u igri!

Nedjeljni magazin 09.05.22, 09:17h

Naučnik tvrdi da je konačno riješio misteriju Bermudskog trougla: Natprirodni uzroci nisu u igri!
Smješten između Majamija, Portorika i Bermuda, tokom godina se navodi da su mnogi avioni i brodovi nestali bez traga u blizini sjevernoatlantskog regiona, koji pokriva 700.000 kilometara okeana

 

 

 

 

Australijski naučnik tvrdi da je jednom zauvijek riješio misteriju Bermudskog trougla.

 


Karl Kruszelnicki, saradnik na Univerzitetu u Sidneju, utvrdio je da natprirodni uzroci nisu u igri, a nestanak aviona i čamaca tokom godina vjerovatno je posljedica lošeg vremena i ljudske greške.

 

Smješten između Majamija, Portorika i Bermuda, tokom godina se navodi da su mnogi avioni i brodovi nestali bez traga u blizini sjevernoatlantskog regiona, koji pokriva 700.000 kilometara okeana.

 

Kruszelnicki je iznio teoriju da zbog toga što je Bermudski trougao prometno morsko područje, nestanci u tom području nisu toliko neobični. On je za news.com.au još 2017. godine kazao da je ovo područje blizu ekvatora, blizu bogatog dijela svijeta – Amerike – pa stoga imate veliki promet.

 

- Prema Lloyd's-u iz Londona i američkoj obalskoj straži, broj nestalih u Bermudskom trouglu isti je kao bilo gdje u svijetu u procentima - dodao je, prenosi Unilad.

 

Kruszelnicki se osvrnuo i na Let 19, možda najpoznatiji od svih nestanaka u trouglu.

 

Let 19 se sastojao od pet aviona koji su poletjeli iz Fort Lauderdalea na Floridi 5. decembra 1945. s ukupno 14 članova posade. Torpedo bombarderi američke mornarice TBM Avenger izvodili su dvosatnu, rutinsku misiju obuke, ali je baza ubrzo izgubila kontakt sa svih pet aviona. Avioni su nestali, zajedno sa svim članovima posade, a olupina nikada nije pronađena.

 

Prema tvrdnjama, nestao je i hidroavion PBM-Mariner koji je poslat u misiju potrage i spašavanja, kao i 13 članova posade.

 

Kruszelnicki insistira da je nestanak leta 19 vjerovatno uzrokovan talasima od 15 metara koji su taj dan bili na Atlantiku, uprkos izvještajima o "idealnim uvjetima leta" 5. decembra 1945.

 

Također je napomenuo da je poručnik Charles Taylor, vođa leta, bio jedini iskusni pilot od peterice, iako je možda pogrešna Taylorova procjena zapečatila njihovu sudbinu.

 

- Stigao je sa mamurlukom, odletio je bez sata i imao je iza sebe historiju da se bio izgubio i "ispustio" ranije svoj avion dva puta - tvrdi.

 

Transkripti koje ima Kruszelnicki pokazuju da je Taylor bio ubijeđen da njegov avion treba da leti na istok. Mlađi pilot je predložio da skrenu na zapad, ali je Taylor odbio odluku i patrola je nastavila na istok, dalje u Atlantik.

 

Kruszelnicki je objasnio da je ovaj dio okeana posebno dubok. Što se tiče hidroaviona za traganje i spašavanje, Krušelnicki je rekao da je viđen kako je eksplodirao.

 

(Faktor, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI