U sjenci invazije na Ukrajinu

Rusija danas obilježava Dan pobjede: Zapad sa strahom očekuje Putinov govor koji bi mogao zapaliti svijet

Front 09.05.22, 08:52h

Rusija danas obilježava Dan pobjede: Zapad sa strahom očekuje Putinov govor koji bi mogao zapaliti svijet
Prije par dana bilo je objavljeno i da će nad Moskvom preletjeti avion "sudnjeg dana", a mediji su nagađali kako će to biti Putinova poruka Zapadu

 

 

 

Dan pobjede, koji se slavi 9. maja, Rusija obilježava tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu. Pripreme u Moskvi traju već danima, a snimke prikazuju uvježbavanje ruske vojske koja će proći gradom pokazujući svoju moć, piše BBC. 

 

Kako su javili britanski mediji, među gomilom vojnih vozila i opreme u centru Moskve viđen je i termonuklearni projektil tipa RS-24 Yars. Radi se o projektilu teškom gotovo 50 tona koji može nositi do 10 bojevih glava.

 

Prije par dana bilo je objavljeno i da će nad Moskvom preletjeti avion "sudnjeg dana", a mediji su nagađali kako će to biti Putinova poruka Zapadu.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je rekao da će "kao i 1945., pobjeda biti naša", upoređujući događaje iz Drugoga svjetskog rata i sukoba u Ukrajini, u poruci upućenoj uoči obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Zapad strahuje od njegovog govora koji se očekuje danas u poslijepodnevnim satima.

 

- Danas nam je zajednička dužnost spriječiti oživljavanje nacizma, koji je nanio toliko patnje narodima mnogih zemalja - rekao je ruski predsjednik, izrazivši želju "da nove generacije budu dostojne sjećanja na svoje očeve i djedove". Nažalost, danas se nacizam ponovno uzdiže - rekao je Putin u dijelu govora u kojem se obraćao Ukrajincima.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI