Popularni sarajevski muzičar, autor kultne 'Grbavice'

Mustafa Čizmić Čizma, Vikićev specijalac: 'To je moguće samo u Bosni! Jedini čovjek koji je branio Sarajevo i za to mu je suđeno!'

Nedjeljni magazin 08.05.22, 17:34h

Mustafa Čizmić Čizma, Vikićev specijalac: 'To je moguće samo u Bosni! Jedini čovjek koji je branio Sarajevo i za to mu je suđeno!'
Čizmić je 100 postotni ratni vojni invalid. Ranjen je na položaju nasuprot Grbavice, kod Hotela "Bristol", kao pripadnik Specijalnog odreda policije, popularnih "Vikićevaca" i nosilac je Zlatne policijske značke... Danas sa ponosom ističe da je bio Vikićev specijalac i sretan je što je konačno okončan proces protiv Dragana Vikića

 

 

 

Mustafa Čizmić Čizma jedan je od autora sada već kultne pjesme „Grbavica“, koju je fenomenalno otpjevao Mladen Vojičić Tifa i koju mnogi smatraju jednom od najljepših muzičkih numera snimljenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.  


Skoro tri decenije poslije objavljivanja ova pjesma izaziva posebne emocije kod Sarajlija, a ona je nezvanična himna FK Željezničar i njegovih brojnih navijača.


U sklopu projekta "Grbavica – 30 godina nakon" produciran je remix kultne pjesme "Grbavica", koju je komponovao poznati sarajevski muzičar Mustafa Čizmić. Remix je kreirao Adis Kutkut Billain, jedan od najznačajnijih producenata elektronske muzike na ovim prostorima.

 


Također, snimljen je i video spot "Grbavica – 30 godina nakon", koji je režirao Alen Alilović, diplomirani reditelj, autor brojnih značajnih filmskih i video ostvarenja i veliki navijač FK "Željezničar".


- Svaka čast Billainu. Iskren da budem, bio sam malo skeptičan prema tim remiksima, ali ovo je ispalo vrhunski. I spot je odličan i prikazuje moje naselje Grbavicu u pravom svjetlu – kaže na početku razgovora za Faktor popularni Čizma.


U sklopu projekta "Grbavica – 30 godina nakon" bit će održan koncert grupe "Čizma i Proleteri sa gostima", koji je zakazan za subotu, 21. maj na platou iza istočne tribine stadiona Grbavica, onom na kojem je postavljena čuvena Željina lokomotiva.


- To će za mene biti posebno emotivan dan. Na repertoaru će biti pjesme koje sam svirao sa "Bolerom", ali i one koje volim. Najemotivniji dio koncerta bit će "Grbavica" i za nju spremamo specijalno iznenađenje – nastavlja sarajevski muzičar i pjevač.


Čizma je vezan za sarajevsko naselje Grbavica u kojem je odrastao i proveo veliki dio života. On je jedan od osnivača kultne grupe "Bolero", koja je ponikla u nekadašnjem Domu „Vaso Pelagić“, a danas Centru za djecu i mlade na Grbavici.


- Sa dvije godine sam došao na Grbavicu i to naselje se tada gradilo. Tu sam živio sa roditeljima Rasemom i Fahrudinom, a oboje su, nažalost, umrli 2013. godine. Čitav život sam vezan za Grbavicu, kao i moj stariji brat Emir. On je bio talentovan fudbaler i, pošto se nije izborio za mjesto u Želji, igrao je za Proleter u kojem je otac bio trener. I ja sam kao klinac pokazivao ljubav prema fudbalu, ali je ipak bila jača ljubav prema muzici – govori Mustafa.


Čizmić je 100 postotni ratni vojni invalid. Ranjen je na položaju nasuprot Grbavice, kod Hotela "Bristol", kao pripadnik Specijalnog odreda policije, popularnih "Vikićevaca" i nosilac je Zlatne policijske značke.


- "Bristol" ću pamtiti do kraja života. U veoma kratkom periodu su mi se desile dvije stvari, jedna dobra i jedna loša. Dobra je koncert sa Mladenom Vojičićem Tifom u Slogi 27. novembra 1993. godine, a 21 dan poslije, 18. decembra sam teško ranjen i jedva sam preživio. Bio sam na Bristolu, na liniji u neposrednom obavljanju vojnog zadatka. Snajper me je pogodio u stomak, a za zasluge u ratu dobio sam Zlatnu policijsku značku. Ono po čemu pamtim agresiju na BiH je i razmjena moje majke na mostu kod "Bristola" koja se desila 14. novembra 1992. godine. Kao većina žena, ona je ostala na Grbavici da sačuva stvari. Nažalost, poslije je zarobljena i razmijenjena, a naš stan na Grbavici nakon reintegracije bio je devastiran, čak su čupali i kablove iz zidova. Nakon što su roditelji umrli, prodali smo stan na Grbavici – prisjeća se Čizmić.


Sa ponosom ističe da je bio Vikićev specijalac i sretan je što je konačno okončan proces protiv Dragana Vikića.


- To suđenje je apsurd. On je jedini čovjek koji je branio Sarajevo i bio je na sudu. Svi zločinci koji su napadali nisu optuženi niti procesuirani. To je moguće samo u Bosni. Drago mi je da je komadant oslobođen – kaže ovaj muzičar i pjevač.

 

Ostatak razgovora čitajte ovdje.

 

 

(DEPO PORTAl/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI