VEČERAS U BIHAĆU

Društvo novinara BiH dodijelilo nagrade za prethodnu godinu: Za 'Novinara godine 2021' proglašen CIN

Mediji 06.05.22, 21:55h

Društvo novinara BiH dodijelilo nagrade za prethodnu godinu: Za 'Novinara godine 2021' proglašen CIN
Društvo novinara BiH večeras je u Bihaću dodijelilo 26. put novinarske nagrade i priznanja za prethodnu godinu

 

 

 


Nagrada „Novinar godine 2021.“ po izboru žirija Društva novinara Bosne i Hercegovine pripala je Centru za istraživačko novinarstvo – CIN.


- CIN je osnovan 2004. godine, kao prvi istraživački medij u regionu. Od početka  su nastojali u bh. novinarstvo uvesti i visoke standarde profesije, profilirajući se kao nezavisan izvor informacija koje nisu obojene komentarima, političkom retorikom i neprofesionalnim motivima. Bave se istraživačkim novinarstvom s ciljem da pruže provjerene i istinite informacije, bazirane na činjenicama i dokazima, koje će građanima pomoći da bolje razumiju događaje. Fokus rada CIN-a su organizovani kriminal i korupcija koji godinama negativno utiču  na život stanovnika BiH“, stoji, između ostalog, u obrazloženju odluke.


Nagrada za životno djelo uručena je Ratku Orozoviću. Ratko Orozović je novinar, kazališni kritičar, pisac, režiser, scenarist  koji ove godine obilježava 78 godina života i 58 godina umjetničkog stvaralaštva. Bio je dugogodišnji član Društva novinara Bosne i Hercegovine. Napisao je preko 1.000 pozorišnih, književnih i filmskih kritika. Autor je brojnih tv serijala, nagrađivan  za filmsku kritiku kao i za poeziju i satiru.


Nagradu u kategoriji TV novinarstvo pripala je AL Jazeeri Balkans. Program ove televizije je program kojem gledaoci vjeruju i u kojem mogu dobiti pravovremeno sve bitne informacije, provjerene i  objektivne. Vijesti i reportaže Al Jazeere Balkans stekle su na ovim prostorima ogromno povjerenje gledalaca koje raste iz dana u dan. Sve bitne događaje u BiH ali i svijetu, kroz profesionalan i objektivan pristup, plasirali su pravovremeno i na način koji ne ostavlja sumnje.


Radio novinar godine, prema odluci žirija DN BiH je Gorica Bukić, radio USK-a. Gorica Bukić je dugogodišnja novinarka, urednica, potom i direktorica Radija Unskosanskog kantona. U svom poslu, Gorica je uvijek bila i ostala istinski profesionalac i nikada nije ustuknula pred problemima kada je u pitanju bila objava istine. Gorica Bukić se novinarstvom bavi već 33 godine.


Nagradu u kategoriji pisano novinarstvo dobio je Almedin Šišić. Glavni urednik Inforadara Almedin Šišić je dugogodišnji urednik i novinar koji se bavi istraživačkim novinarstvom. Iza Šišića je veliko novinarsko i uredničko iskustvo sakupljano kroz više od desetak redakcija u kojima je radio od rata do danas. Ono s čime se posebno ponosi jeste da je tokom svih ovih godina bio i ostao novinar bez mrlje u karijeri. To je svakako  još jedna od prepoznatljivosti Inforadara jer su to uspjeli uz poštivanje najviših  standarda nezavisnog i profesionalnog novinarstva.Mnogo je iza njih istraživačkih tekstova koji su imali zapažen odjek te su nakon nekih od njih policijske strukture i tužilaštva pokretali istrage.


Ovom prilikom uručena su i dva specijalna priznanja. Hasanu Arnautoviću, kamermanu iz Bihaća i portalu „Gerila“ iz Banje Luke.


Zahvalnice za podršku radu  u organizaciji oovogodišnje manifestacije  dodijeljene su premijeru USK-a Mustafi Ružniću, Šuhretu Fazliću,gradonačelniku Bihaća, Nerminu Ogreševiću, gradonačelniku Cazina, Arminu Halitoviću, gradonačelniku Bosanske Krupe,Farisu Hasanbegoviću, načelniku općine Sanski Most, Nedžadu Zukanoviću, načelniku općine Ključ te gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić i ministru u Vladi SBK-a  Amiru Šečiboviću, saopćio je Upravni odbor Društva novinara BiH.

 

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI