izuzetno važan

Ima najmanje 500 funkcija u tjelesnim procesima: Ovo su činjenice koje možda niste znali o drugom najvećem organu u svom tijelu

Lifestyle 06.05.22, 11:35h

Ima najmanje 500 funkcija u tjelesnim procesima: Ovo su činjenice koje možda niste znali o drugom najvećem organu u svom tijelu
Uzroci NAFLD-a uključuju pretilost ili prekomjernu tjelesnu težinu, visoku razinu triglicerida u krvi, preddijabetes ili dijabetes tipa 2

 

 


Postoji stanje koje se zove nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD), a radi se o ozbiljnom problemu koji ponekad ne daje jasne simptome. Normalno je da jetra pohranjuje u sebi određenu količinu masti. Međutim, u nekim slučajevima jetra pohranjuje količine koje kompromitiraju njen pravilan rad i ta masnoća uzrokuje upalu, što može dovesti do ciroze (gdje oštećeno tkivo zamjenjuje normalne stanice) jetre, kako piše medicinska stranica Medivizor.

 


Uzroci NAFLD-a uključuju pretilost ili prekomjernu tjelesnu težinu, visoku razinu triglicerida u krvi, preddijabetes ili dijabetes tipa 2, prenosi Index.hr.

 

Briga o jetri


Prema Smjernicama o prehrani za Amerikance, umjerena konzumacija alkohola definira se kao konzumiranje do 1 pića dnevno za žene i do 2 pića dnevno za muškarce. Ova se definicija odnosi na količinu konzumiranu u bilo kojem pojedinom danu i ne bi se trebala shvatiti kao prosjek tijekom nekoliko dana.

 

Ovo su neke od zanimljivosti vezanih za jetru


Jetra ima najmanje 500 različitih funkcija u tjelesnim procesima. To je organ koji je ujedno i žlijezda i stvara važne kemikalije za svoje brojne procese.

 

Jetra je krvni filter, kao i bubrezi, koji uklanja toksine iz krvi. Također, razgrađuje stare krvne stanice i proizvodi proteine za zgrušavanje krvi.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI