VELIKA SVAĐA NA ESTRADI

Raspade se 'Prljavo kazalište': Kum Houri zabranio nastupe... 'Ja sam osnivač, ja sam vlasnik žiga!'

Showbizz 05.05.22, 16:43h

Raspade se 'Prljavo kazalište': Kum Houri zabranio nastupe... 'Ja sam osnivač, ja sam vlasnik žiga!'
Gdje je nakon svega došlo do 'krivog spoja'? Što je pošlo po zlu? Je li točno da Houra i Fileš već godinu dana ni ne razgovaraju? I je li sudbini slavnog benda presudila dvogodišnja glazbena stanka uzrokovana epidemiološkim mjerama pripisanim zbog korone?

 

 

 


Gotovo je! Dogodilo se ono o čemu se već mjesecima šuškalo po glazbenim kuloarima. Nema više Prljavog kazališta, barem ne onakvog kakvog smo ga godinama poznavali. Jer, potvrđeno nam je, nakon 45 godina raspao se po mnogima najmoćniji bend koji je davne 1979. godine objavio svoj prvi LP nazvan 'Prljavo kazalište', piše Jutarnji.hr.

 


No to je davna i slavna prošlost, koju su ispisali dugogodišnji prijatelji, kumovi i sjajni glazbenici što su zajedno punili arene i stadione i bacali publiku u trans. Danas Tihomir Fileš i Jasenko Houra, osnivači benda zbog čijeg će razlaza njihova publika vječno žaliti, više i ne razgovaraju, a kako je krenulo, u budućnosti bi mogli pričati samo putem svojih odvjetnika.


O tome da članovi benda imaju različite glazbene vizije i želje, kao i o tome da su se zasitili jedni drugih počelo se govorkati još 2021. godine. Nitko tome nije pridavao previše značaja, jer čarke i lošija razdoblja nisu neuobičajena za kolektive u kojima radi više ljudi, pa tako ni za bend velik poput Prljavog kazališta. No, umjesto da se strasti smire, da se loši dani zaborave, stvar je eskalirala i rezultirala raspadom benda, ali i mogućim tužbama.


Naime, premda je jasno da zajedno neće nastaviti raditi, Houra je, kaže nam Fileš, za 24. lipnja dogovorio nastup Prljavog kazališta u Vrbniku na Krku. U najavi što ju je na društvene mreže postavila Turistička zajednica općine Vrbnik ne piše tko će pjevati a tko svirati, ali Fileš, koji je vlasnik žiga i imena benda, poručuje da se taj događaj ne smije nazvati 'koncertom Prljavog kazališta', ako glazbenici i turistička zajednica ne žele riskirati tužbu.


- Bend naravno može nastupiti pod nekim drugim imenom. Nije problem. Ali, pod imenom Prljavo kazalište - ne - rezolutan je Fileš.


Podsjetimo, slična priča zbivala se i kod 'Novih fosila', čije je ime zaštitio pokojni Rajko Dujmić, zbog čega Sanja Doležal, Marinko Colnago i Vladimir Kočiš Zec već godinama koncerte ne smiju održavati kao 'Novi fosili'. Takva budućnost, očito je, sada čeka i naš najpoznatiji rock bend, doznajemo od Fileša koji kaže:


- Da stvar bude sasvim jasna treba znati da sam ja u bendu 45 godina, i kao takav njegov sam osnivač - počinje priču Fileš i nastavlja:


- Ja sam u Prljavom kazalištu trideset i tri godine bio ne samo instrumentalist i koautor glazbe kao jedan od aranžera, nego i osnivač i jedini menadžer benda. Sve što se poslovno radilo u vezi pretvaranja benda u brend bilo je pod mojom kontrolom i u isključivo mojoj organizaciji, pa tako i pravo na ime i žig brenda Prljavo kazalište. Sve to je bilo i više nego dobro poznato i Jasenku Houri proteklih godina - kaže Fileš, čiji je bend posljednji nastup imao prije dvije godine, na koncertima na kojima su slavili četrdesetu godišnjicu od osnutka grupe.


No, gdje je nakon svega došlo do 'krivog spoja'? Što je pošlo po zlu? Je li točno da Houra i Fileš već godinu dana ni ne razgovaraju? I je li sudbini slavnog benda presudila dvogodišnja glazbena stanka uzrokovana epidemiološkim mjerama pripisanim zbog korone, kao što se priča među zagrebačkim glazbenicima koji kažu kako je Houra navodno prije otprilike godinu dana s Damirom Lipovšekom i Fedorom Boićem, počeo raditi ploču Prljavog kazališta, bez Fileša i Mladena Bodalca, kojeg je, pričaju nam, tek naknadno uključio u ovaj projekt.


- Točno je da je Houra samoinicijativno i bez znanja ostatka benda, krenuo s dvojicom glazbenika po vlastitom izboru raditi samostalno. Čak nas je u početku u novinama zavarao tvrdeći kako radi vlastiti mjuzikl, da bismo kasnije saznali da ipak priprema ploču pod imenom Prljavog Kazališta. Kako je žig mog navedenog patenta Prljavo Kazalište registriran u DZZIV Hrvatske, a i Europske unije, to me je, blago rečeno, neugodno iznenadilo - govori Fileš, koji kaže da Prljavo kazalište ide dalje.


- Kako bih i nadalje po svim navedenim radnjama Houre zaštitio interese skupine Prljavo Kazalište imam namjeru i obvezu i nadalje koristiti i štititi svoj žig - kaže Fileš, od kojeg doznajemo kako na jesen izlazi knjiga o povijesti Prljavog kazališta u kojoj će sve biti potanko objašnjeno, piše Jutarnji.hr.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI