SMRT MARŠALA

Josip Broz Tito umro je prije tačno 42 godine: Evo što je pisalo u izvještaju CIA-e 'Jugoslavija poslije Tita' iz 1973.

Nedjeljni magazin 04.05.22, 13:17h

Josip Broz Tito umro je prije tačno 42 godine: Evo što je pisalo u izvještaju CIA-e 'Jugoslavija poslije Tita' iz 1973.
Zašto su Titov pogreb nazivali i samitom čovječanstva, ko je sve došao, zašto je Bush stariji napao svog protukandidata na izborima zbog Tita, ko je u zemlji proglasio petodnevnu žalost i što je sedam godina prije Titove smrti u izvještaju "Jugoslavija poslije Tita", predvidjela CIA?

 

 

 

 


Josip Broz Tito, predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i predsjednik Saveza komunista Jugoslavije, preminuo je u nedjelju, 4. maja 1980., na današnji dan prije tačno 42 godine.


Tito je ostao najpoznatiji po svojoj borbi i pobjedi nad nacistima i fašistima u Drugom svjetskom ratu kao i svojom politikom nesvrstanosti u međunarodnoj politici.


U videoserijalu Net.hr-a o 20. stoljeću, povjesničar Hrvoje Klasić nedavno je obradio temu Titove smrti. Tito je umro u 88. godini života, a s obzirom na to da nije postojala službena oporuka krenula su nagađanja gdje će Tito biti pokopan.


Kao moguće lokacije spominjani su njegovo rodno mjesto Kumrovec i spomen-područje u blizini rijeke Sutjeske, gdje se pod njegovim zapovjedništvom vodila jedna od najvećih bitaka Drugog svjetskog rata. Međutim, izbor je pao na Beograd koji je i sam Tito često spominjao kao mjesto gdje bi htio biti pokopan.


Umjesto groblja, za lokaciju posljednjeg počivališta izabrana je njegova rezidencija poznata pod imenom Kuća cvijeća.


Zašto su Titov pogreb nazivali i samitom čovječanstva, ko je sve došao, zašto je Bush stariji napao svog protukandidata na izborima zbog Tita, ko je u zemlji proglasio petodnevnu žalost i što je sedam godina prije Titove smrti u izvještaju "Jugoslavija poslije Tita", predvidjela CIA, pogledajte u videu ovdje.

 

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI