FOTO/ BROJNI TURISTI STIGLI ZA PRVI MAJ

Sarajlije okupirale Mostar: Hoteli puni, u restoranima se traži mjesto više, a najhrabriji 'lete' u hladnu Neretvu...

Lifestyle 01.05.22, 14:35h

Za odvažne skokove turisti skakače većinom nagrađuju sa po nekoliko konvertibilnih maraka, a tek rijetki za njihovu hrabrost daju po 20 KM. Jedan Bosanac koji nekoliko decenija živi i radi u Njemačkoj danas je skakaču dao 50 KM

 

 

 

 


Prvomajski praznici privukli su veliki broj turista u Mostar. Ulice grada na Neretvi, naročito njegovo uže jezgro oko Starog mosta preplavljeno je gostima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a prisutan je i veliki broj stranaca, u prvom redu Italijana, Njemaca, Čeha, Poljaka... I ove godine i turisti iz regiona su pohrlili put Hercegovine da uživaju u suncu i lijepom vremenu.


- Drago nam je da sezona počinje i da je Praznik rada najava potpunog povratka turista u Mostar. Posljednjih dana imali smo goste iz Italije, Portugala, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije, Mađarske, Rumunije. Čak su nam stigli i gosti iz Rusije i Brazila. Skandinavce tradicionalno očekujemo u junu, a ljude iz Španije u augustu, kao i Francuze. Za Prvi maj imamo grupe iz Crne Gore i, naravno, naše ljude iz cijele BiH, najviše je iz Sarajeva. Već od sredine maja imamo grupe iz Mađarske i Bugarske. Hotel Hana je otvoren 2015. godine, a dalji razvoj je zaustavila i blokirala korona. Prošla godina je bila solidna, a ove vjerujemo da će u ljetnim mjesecima svih 17 soba biti popunjeno i da će se tražiti krevet više - kaže Sanela Behram, menadžerica hotela Hana.


Osim upoznavanja historije grada i njenih najznačajnijih spomenika kulture, neki od turista su po prvi put svjedočili poduhvatima najhrabrijih skakača u hladnu Neretvu, koji tradicionalno izazivaju veliki interes turista.


Za odvažne skokove turisti skakače većinom nagrađuju sa po nekoliko konvertibilnih maraka, a tek rijetki za njihovu hrabrost daju po 20 KM. Jedan Bosanac koji nekoliko decenija živi i radi u Njemačkoj danas je skakaču dao 50 KM.


- Momci su hrabri i 50 KM je sitnica za ovakav skok i uspomenu iz Mostara. Ja ne bih skočio ni za 50.000 eura - kaže naš državljanin koji se za uspomenu slikao sa skakačima.


Da su najave dobre predsezone i ljetne sezone bile tačne govore i zadovoljni turistički radnici, trgovci i ugostitelji, koji potvrđuju da je konačno nastupio oporavak turizma u Mostaru.


U restoranu Šadrvan, koji je  stotinjak metara udaljen od Starog mosta, već od 11 sati bila je nemoguća misija naći slobodno mjesto. Turisti iz svih krajeva svijeta uživali su u ćevapima, pljeskavicama, pitama, sarmama i drugim tradicionalnim specijalitetima po kojima su poznati dugi niz godina.


- Lijepo je vidjeti da se turizam na velika vrata vratio u Mostar. Stari grad je konačno krcat. To će mnogo značiti za sve vlasnike ugostiteljskih, ali i drugih objekata koji se nalaze u blizini Starog mosta. Naši specijaliteti nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Oni koji nisu uspjeli naći slobodna mjesta naručuju našu hranu za ponijeti - kaže jedan od konobara iz Šadrvana u kojem goste dočekuju ljubazne djevojke obučene u narodnu nošnju.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI